Ντόναλντ Τραμπ vs Κάμαλα Χάρις: Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου για τους δυο μονομάχους, σε μια μάχη που το αποτέλεσμα αφορά όλον τον πλανήτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πραγματικό θρίλερ καθώς σε 7 πολιτείες τα αποτελέσματα είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.
Η Αμερική την επόμενη ημέρα
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, καθώς απομένουν μόλις δυο 24ωρα για να ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ ο διχασμός ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων, της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ ολοένα και μεγαλώνει, ο Rob Richie Πρόεδρος της οργάνωσης FairVote, η οποία επιζητεί δίκαιες και με διαφάνεια εκλογικές αναμετρήσεις, με έδρα την Αμερική, μιλάει στο nonpapers.gr και αναλύει την μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δυο υποψηφίων και την διαφορά να μοιάζει οριακή, ενδεχομένως 100.000 ψήφοι να κρίνουν το αποτέλεσμα. Αναλύει ποιον ευνοεί το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και τις ισορροπίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και ποιες είναι οι κρίσιμες Πολιτείες που θα δώσουν στον νικητή τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο.
«Το αποτέλεσμα θα κριθεί στις 100.000 ψήφους»
«Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ κοντά για να προκηρυχθούν από τότε που η Καμάλα Χάρις αντικατέστησε τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί σε περιθώρια νίκης μικρότερα από 100.000 ψήφους σε μία ή περισσότερες πολιτείες. Πράγματι, ένα εύλογο αποτέλεσμα είναι η νίκη της Χάρις στις εκλογικές ψήφους έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ μόνο με 270 έναντι 268, κάτι που θα σήμαινε ότι μια ήττα της Χάρις σε οποιαδήποτε από τις πολιτείες όπου τώρα ευνοείται ελαφρώς θα άλλαζε τον νικητή. Τα αποτελέσματα για τον έλεγχο της Βουλής των ΗΠΑ και της Γερουσίας θα κριθούν στο νήμα, κάτι που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα μια κομματική διάσπαση 50-50 στη Γερουσία – που σημαίνει ότι η Γερουσία θα ελέγχεται από όποιο κόμμα κερδίσει τον Λευκό Οίκο και έχει τον αντιπρόεδρό του να προεδρεύει στη Γερουσία – και το πιο στενό κομματικό τμήμα στη Βουλή των ΗΠΑ εδώ και γενιές».
7 Πολιτείες που κρατούν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου
«Ο λόγος που τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών ήταν τόσο κοντά την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων: το χάσμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων μεταξύ των μεγάλων κομμάτων είναι ιστορικά μικρό. Οι κομματικές προτιμήσεις των περισσότερων ψηφοφόρων είναι κλειδωμένες και οι αμερικανικοί κανόνες ψηφοφορίας για τους νικητές περιθωριοποιούν τα εναλλακτικά κόμματα και κάνουν τα περισσότερα αποτελέσματα εξαιρετικά προβλέψιμα. Από ένα σύνολο 50 πολιτειών και την Περιφέρεια της Κολούμπια, οι προεδρικές εκλογές θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα σε επτά πολιτείες, η Τζόρτζια, η Αριζόνα,η Νεβάδα, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν ,οι εκλογές για τη Γερουσία των ΗΠΑ θα κατέλθουν στις τρεις πιο κοντινές κούρσες».
Ο ρόλος των αναποφάσιστων
«Οι κανόνες ψηφοφορίας στις Πολιτείες που επηρεάζουν τις εκλογές μας έχουν αμφισβητηθεί έντονα, αλλά είναι πιθανό να επηρεάσουν ελάχιστα τα αποτελέσματα. Ομοίως, οι υποψήφιοι δευτερευόντων κομμάτων μπορούν να διασπάσουν την ψηφοφορία που θα μπορούσαν να χωρίσουν την ψηφοφορία, αλλά είναι κάπως ισορροπημένοι στο συλλογικό τους αντίκτυπο. Ως αποτέλεσμα, αυτό που είναι περισσότερο πιθανό να κλίνει την ισορροπία είναι ποιος υποψήφιος καταλαμβάνει την πλειοψηφία της σχετικά μικρής «αναποφάσιστης ψήφου». Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξαρτάται από το ποιος υποψήφιος αποτυπώνει καλύτερα ένα μήνυμα αλλαγής: ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ό,τι είναι ώρα να διώξει τους Δημοκρατικούς ή η Κάμαλα Χάρις υποστηρίζοντας ό,τι το έθνος δεν πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή ενός ηλικιωμένου Τραμπ στον Λευκό Οίκο».
Νευραλγικές Πολιτείες: Νεμπράσκα Μέιν και Αλάσκα
«Οι κανόνες ψηφοφορίας για τους νικητές κυριαρχούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η Αλάσκα και το Μέιν χρησιμοποιούν ψηφοφορία κατάταξης στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τους και η Νεμπράσκα και το Μέιν κατανέμουν μέρος της εκλογικής τους ψήφου σε όποιον υποψήφιο κερδίζει στις Πολιτειακές Περιφέρειες του Κογκρέσου, αντί να πηγαίνουν στον υποψήφιο που κερδίζει σε όλη την Πολιτεία και οι ψήφοι των εκλεκτόρων».
Ο κομβικός ρόλος των εκλεκτόρων
«Η φύση του κολλεγίου των Εκλεκτόρων που δίνει τα πάντα στον νικητή σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες, δίνει το πλεονέκτημα στο κόμμα που θα κερδίσει τις πολιτείες κλειδιά, ακόμα κι αν χάσει την εθνική λαϊκή ψήφο. Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε την εθνική λαϊκή ψήφο με πάνω από τρία εκατομμύρια ψήφους, αλλά κέρδισε τους Εκλέκτορες, σημειώνοντας νίκη, οριακά πολυπληθείς πολιτείες που είχαν κερδίσει οι Δημοκρατικοί το 2012, όπως η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με περισσότερες από επτά εκατομμύρια ψήφους, αλλά η πλειοψηφία του στους Εκλέκτορες εξαρτήθηκε από οριακές νίκες στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και το Ουισκόνσιν με συλλογική διαφορά μικρότερη από 44.000 ψήφους.Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν γενικά στην Κάμαλα Χάρις μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις εθνικές ψηφοφορίες από ό,τι στις πολυπληθείς κρίσιμες πολιτείες αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πλεονέκτημα του Τραμπ στους εκλέκτορες μπορεί να μην συμβεί».
Η απειλή για την Δημοκρατία
«Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι δύσκολο…. Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ του συστήματος προεδρικών εκλογών είναι ό,τι οι πολιτείες είχαν πάντα διαφορετικούς κανόνες σχετικά με την ψηφοφορία και η συγκέντρωση ψήφων μεταξύ των πολιτειών γίνεται πιο δύσκολη όταν αυτοί οι κρατικοί κανόνες είναι διαφορετικοί. Σε μια εποχή όπου είναι σημαντικό να διατηρηθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων, διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο να κερδίσει ένας υποψήφιος χωρίς να έχει τις περισσότερες ψήφους».