Η Ρωσία συνέχισε τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς της Ουκρανίας μετά την ανακοίνωση της απόφασής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προμηθεύσει την Ουκρανία με νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και τις απειλές του Λευκού Οίκου για περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας. Αξιωματούχοι στο Κριβί Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, ανέφεραν περίπου 20 χτυπήματα στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη. Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στο Χάρκοβο και το Κραματόρσκ.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ότι η Ρωσία στόχευσε αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας με 267 drones, 200 εκ των οποίων ήταν drones επίθεσης Shahed. Η πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε ή κατέστειλε με άλλο τρόπο 244 drones. Είκοσι τρία drones έπεσαν σε επτά τοποθεσίες, με συντρίμμια να έχουν αναφερθεί σε εννέα τοποθεσίες, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν τουλάχιστον 70 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι το πρωί της Τρίτης. Ανάμεσα στις περιοχές που στοχοποιήθηκαν ήταν η νοτιοδυτική περιοχή Βορόνεζ, η οποία συνορεύει με τη βορειοανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκεί, δήλωσε ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Γκούσεφ στο Telegram.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη (15/7) ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα λάβει απόφαση για το πώς θα απαντήσει στον Τραμπ. «Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης. «Μερικές από αυτές απευθύνονται προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν. Σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο για να αναλύσουμε τι ειπώθηκε στην Ουάσινγκτον».
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ — ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, που τώρα υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας — ήταν πιο ειλικρινής, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Κρεμλίνο δεν συγκινήθηκε από αυτό που αποκάλεσε «θεατρικό τελεσίγραφο» του Τραμπ.
«Ο κόσμος ανατρίχιασε, περιμένοντας τις συνέπειες», έγραψε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του πλήρους πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, έχει γίνει γνωστός ως μια ιδιαίτερα μαχητική φωνή εντός του κατεστημένου ασφαλείας του Πούτιν. «Η πολεμοχαρής Ευρώπη απογοητεύτηκε. Η Ρωσία δεν νοιάζεται».
Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης την Τρίτη αναφορές — που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από την Washington Post και τους Financial Times — ότι ο Τραμπ ρώτησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εάν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούσαν να χτυπήσουν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, επιβεβαίωσε στο ABC News ότι το θέμα συζητήθηκε. «Ο Πρόεδρος Τραμπ απλώς έθεσε ένα ερώτημα, δεν ενθάρρυνε περαιτέρω δολοφονίες», δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ. «Εργάζεται ακούραστα για να σταματήσει τις δολοφονίες και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο». Η Λίβιτ είπε ότι οι αναφορές έβγαλαν τη συζήτηση «εκτός πλαισίου».
Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει «σοβαρούς δασμούς» – αν και δεν ήταν απολύτως σαφές αν ο πρόεδρος αναφερόταν σε δασμούς, κυρώσεις ή και τα δύο – κατά της Ρωσίας και των εμπορικών της εταίρων εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός 50 ημερών.
Ο Τραμπ επανέλαβε αυτή την προθεσμία χθες Τρίτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Στο τέλος των 50 ημερών, αν δεν έχουμε συμφωνία, θα είναι πολύ άσχημα», λέγοντας ότι «οι δασμοί και άλλες κυρώσεις θα συνεχιστούν». «Δεν νομίζω ότι οι 50 ημέρες είναι πολλές και θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από αυτό», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι ενέκρινε μια νέα δόση όπλων στην Ουκρανία αξίας «δισεκατομμυρίων δολαρίων». Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτού που ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη υπόθεση» παραμένουν ασαφείς.
Δύο αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα 17 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot που ανέφερε ο Τραμπ θα προέλθουν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αγοράσουν νέα συστήματα από τις ΗΠΑ.
Τα συστήματα Patriot — εκ των οποίων η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον έξι, δύο εκ των οποίων παρασχέθηκαν από τις ΗΠΑ και τέσσερα από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ — αποτελούν κλειδί στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών από τότε που έφτασαν στη χώρα το 2023.