Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε σήμερα το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 21%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2003.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι αιτία της αύξησης είναι η άνοδος του πληθωρισμού που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη της αναμενόμενης και η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο τρέχων εποχικά προσαρμοσμένος πληθωρισμός ανήλθε στο 9,8% τον Σεπτέμβριο από το 7,5% τον Αύγουστο και οι πληθωριστικές προσδοκίες του πληθυσμού έφθασαν στο μέγιστο επίπεδο από την αρχή του έτους.
«Σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, η εξισορρόπηση των κινδύνων για τον πληθωρισμό παραμένει σημαντικά στραμμένη προς τους φιλο-πληθωριστικούς παράγοντες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ρυθμιστική αρχή διατήρησε τη ρητορική του «γερακιού», λέγοντας ότι μια ακόμη αύξηση είναι πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση.
Οι περισσότεροι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν μια αύξηση 100 μονάδων βάσης. Η απόφαση λαμβάνει υπ όψιν το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας, που θεωρείται πληθωριστικό λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών και του υψηλότερου του αναμενόμενου ελλείμματος του 1,7% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
Το επιτόκιο είναι επίσης το υψηλότερο από τότε που εισήχθη το βασικό επιτόκιο το 2013, το οποίο αντικατέστησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης ως βασική κατευθυντήρια γραμμή της αγοράς. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μειώθηκε στο 18% από 21% τον Φεβρουάριο του 2003 και έκτοτε παρέμεινε κάτω από το 20%.
Η τρέχουσα αδυναμία του ρωσικού νομίσματος, με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει πάνω από 12% από τις αρχές Αυγούστου, θεωρείται επίσης από τους αναλυτές ως ισχυρός πληθωριστικός παράγοντας.
Η αύξηση αντανακλά επίσης την πολιτική υποστήριξη προς την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς πιέσεις από κάποιους από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των μεγαλύτερων πετρελαϊκών και αμυντικών εταιρειών της χώρας, για να σταματήσει ο κύκλος αυστηροποίησης.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι παρά τα μέτρα αυστηροποίησης, ο δανεισμός των επιχειρήσεων δεν έχει επιβραδυνθεί. Η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε μια σειρά πρόσθετων μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες για να περιορίσει την αύξηση του δανεισμού.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ακύρωσε τον περασμένο μήνα την αποστολή του στην Ρωσία μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,2% στο 1,3% για το 2025, από το 3,6% για το τρέχων έτος.
Το ΔΝΤ επικαλέστηκε επιβράδυνση της κατανάλωσης και της αύξησης των επενδύσεων εν μέσω μιας λιγότερο σφιχτής αγοράς εργασίας και μιας πιο μέτριας αύξησης των μισθών. Το ταμείο δήλωσε ότι οι προβλέψεις του υποθέτουν ότι η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει μια αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής.
Η Ρωσία προβλέπει επισήμως επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,5% από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,9% φέτος.
Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο στο 20% τον Φεβρουάριο του 2022 για να καθησυχάσει τις αγορές που αναστατώθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και για να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων. Μείωσε το επιτόκιο στο 17% τον Απρίλιο του 2022.