Σε μία “οργανωτική κουβέντα”, όπως λένε στελέχη που συμμετείχαν στην διευρυμένη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου, τα στελέχη της πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ αντήλλαξαν απόψεις για το πως θα πορευτούν το προσεχές διάστημα.
Του Αντώνη Σεφερλή
Σχέδιο «ΠΑΣΟΚ παντού»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πιστός στα όσα υποστήριξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ζήτησε από τους μετέχοντες στη συνεδρίαση, να βρεθούν σε κάθε γωνιά της χώρας, “μέσα στη κοινωνία”, μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως δηλαδή έπραξαν και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά την εσωκομματική κούρσα ανάδειξης ηγεσίας. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μάλιστα ανέδειξαν την ανάγκη αυτό να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Πράσινες» εκδηλώσεις
Οι περιοδείες σε όλα τα μέρη της χώρας θα πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές εκδηλώσεις, επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κάθε γεωγραφικό σημείο αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα, για αυτό και οι θεματικές εκδηλώσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του προέδρου του κόμματος για την επόμενη ημέρα. Εργασία, στέγαση και ιδιωτικό χρέος βρίσκονται στη πρώτη γραμμή αντεπίθεσης. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να πραγματοποιηθούν “Town Hall Events” στους 52 νομούς και μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε επίπεδο περιφέρειας.
30 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ
Εκτός από τις τοπικές εκδηλώσεις, στις σκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών του οργάνου, είναι και η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης λόγω της συμπλήρωσης των 30 ετών από την σύσταση του ΑΣΕΠ, με τον νόμο Πεπονή, της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Για να είμαι σαφής, 30 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ. Συνεπώς να περιμένουμε την εκδήλωση για τον Μάρτιο του 2025.
Το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
Στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ένα εξίσου σημαντικό στοίχημα για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που είναι η αναδιαμόρφωση του προγράμματος.
Προεξάρχοντος του Λευτέρη Καρχιμάκη, που είναι ο πλέον αρμόδιος για το πρόγραμμα, έγινε εκτενής αναφορά και στην στελέχωση των ομάδων που θα επιφορτιστούν με τη διαμόρφωση του προγράμματος.
Ο Χάρης Δούκας και η τοπική αυτοδιοίκηση
Ενόψει του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Ρόδο στις 7 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων έφερε στην συζήτηση την έντονη δυσαρέσκεια των αιρετών, καθώς όπως σημείωσε ζωτικής σημασίας αιτήματα των δήμων, δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στα κάτωθι:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
- Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τα έσοδα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μειώθηκαν κατά 60% περίπου, μείωση που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
- Η σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, κ.λπ.) δε συνοδεύτηκε με την μεταβίβαση και των αναγκαίων πόρων, γεγονός που δημιούργησε σταδιακή επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών στους δήμους.
- Περίπου το 40% των δήμων (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ) δε θα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου.
- Το ισοζύγιο των ΟΤΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 250 εκ. ευρώ (στοιχεία ΚΕΔΕ).
- Συγχρηματοδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 130 εκ. ευρώ, έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες γιατί δεν έχει εγκριθεί η καταβολή των κονδυλίων.
- Το 2024 οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων.
- Οι ΚΑΠ του 2024 δεν κάλυψαν το πρόσθετο μισθολογικό κόστος (περί τα 30 εκ. ευρώ) από τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα από 1.1.2024, ούτε το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ.
- Το 2024, σύμφωνα με την εφαρμογή του νόμου 3852/10 (που ρυθμίζει τους ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης), θα έπρεπε να αποδοθούν στους δήμους 7,961 δισ. ευρώ, η πραγματική εκταμίευση (με βάση την εισηγητική έκθεση του ΠΟΥ) είναι 2,224 δισ. ευρώ.
- Ενώ το έτος 2024 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, είχε προβλεφθεί ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 4.991 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, οι δήμοι είναι απόντες, από επιπλέον χρηματοδότηση.
- Με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, ζητήθηκε έκτακτη επιχορήγηση για το 2024, τρεις δόσεις ΚΑΠ (435 εκ. ευρώ), δόθηκαν 100 εκ. ευρώ, ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος υποσχέθηκε ότι θα δοθούν ακόμη περί τα 150 εκ ευρώ.
- Στον προϋπολογισμό του 2025, οι ΚΑΠ αυξάνονται κατά 53 εκ. ευρώ, δηλαδή 2,277 δισ. ευρώ, έναντι 8,315 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο νόμος 3859.
- Για το έτος 2025 το έλλειμμα των ΟΤΑ προβλέπεται να είναι 267 εκ. ευρώ.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
- Τα παρακρατηθέντα έσοδα από την μη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.
- Την επαναφορά τελών που αφαιρέθηκαν από τους δήμους (επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών στους δήμους, του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% (από 0,5%), του φόρου ζύθου, των τελών σύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου)
- Την απόδοση τριών (3) επιπλέον έκτακτων δόσεων στους ΚΑΠ του 2024.
- Την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων (240 εκ. ευρώ).
- Την απόδοση στους δήμους των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Εδώ και 14 χρόνια παραμένουν παγωμένες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, οι δήμοι έχουν χάσει το 20% του ανθρώπινου δυναμικού τους (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις).
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
- Να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις.
- Να αντιμετωπιστεί το θέμα των χρόνιων συμβασιούχων εργαζομένων.
- Να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη, βάσει της οποίας κινδυνεύουν όλοι οι αιρετοί με δικαστικές περιπέτειες, όταν προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εργαζόμενούς τους.
- Να συνεχιστεί απρόσκοπτα, από φέτος, το απολύτως επιτυχημένο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης στους ΟΤΑ, για άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μετά από 20 χρόνια, αναμορφώνεται ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για την κρισιμότερη θεσμική παρέμβαση για τον θεσμό, τα τελευταία χρόνια. Θα επανεξεταστεί και θα οριστεί ο βαθμός αποκέντρωσης, θα ανακατανεμηθούν αρμοδιότητες και πόροι, η λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (και των δύο βαθμών), καθώς και το εκλογικό σύστημα, για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε ότι δεν θα γίνουν σημαντικές αλλαγές.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Η νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, να κάνει πράξη:
Πρώτον, μια πραγματική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας,
Δεύτερον, την σύγκλιση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ευρωπαϊκό μοντέλο των Πόλεων και των Περιφερειών.
Το σκεπτικό της Άννας Διαμαντοπούλου
Πληροφορίες του Nonpaper αναφέρουν πως η πρώην Επίτροπος είδε αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος πολιτικού κέντρου ως μία καλή ευκαιρία γνωριμίας. Είναι σημαντικό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να “μοιραστεί το παιχνίδι σε όλους αλλά και να οριοθετηθούν και οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες της ίδιας”. Σε πρώτο πλάνο για την Άννα Διαμαντοπούλου είναι η ανάγκη της εκκίνησης του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είναι μείζονος σημασίας να επεξαργαστεί το κόμμα λύσεις για τα προβλήματα που βιώνει η αυτοδιοίκηση.