Η Τουρκία υπέγραψε με τους Βρετανούς κοινό μνημόνιο συμφωνίας μετά το «Οk» της Γερμανίας για την παράδοση 40 αεροσκαφών EurofighterTyphoon, όπως μεταδίδει σχετικά η γερμανική Spiegel την οποία επικαλείται με τη σειρά του το Reuters. Σφραγίζοντας έτσι μια μακροχρόνια επιδιωκόμενη (από την Άγκυρα κυρίως) αμυντική συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER VE BİRLEŞİK KRALLIK SAVUNMA BAKANI JOHN HEALEY EUROFIGHTER UÇAKLARI İLE İLGİLİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İstanbul’da devam eden IDEF 2025 Fuarı’nın ikinci gününde de misafir Bakanlarla ikili görüşmelere devam… pic.twitter.com/s9TyR1ekLl
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 23, 2025
Η παράδοση των πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία από τη Γερμανία εγκρίθηκε μετά από θετική απόφαση του ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας, ανέφερε την Τετάρτη το περιοδικό Spiegel.
Nach Informationen des SPIEGEL hat der Bundessicherheitsrat eine Voranfrage aus Ankara für 40 Eurofighter-Kampfjets positiv entschieden. Sie sollen in Großbritannien mit Zulieferungen aus Deutschland gebaut werden.https://t.co/6ECXoOCFSS
— DER SPIEGEL (@derspiegel) July 23, 2025
Το ομοσπονδιακό συμβούλιο ασφαλείας της Γερμανίας, του οποίου η έγκριση απαιτείται για τις εξαγωγές όπλων, λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών και η κυβέρνηση γενικά δεν σχολιάζει τις αποφάσεις του.
Γερμανία: Δεν σχολιάζει τα Eurofighter στην Τουρκία
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Γερμανία και η Βρετανία τήρησαν θετική στάση σχετικά με την πώληση των αεροσκαφών, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ολοκληρώσει την αγορά το συντομότερο δυνατό.
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, η οποία εκπροσωπείται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.