Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν υψηλό επίπεδο επιφυλακής, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή.
Παρότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για πιθανές εξελίξεις, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, προκειμένου να αποτραπεί νέα ιρανική επίθεση. Όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ιρανική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί «εντός της επόμενης μίας ή δύο ημερών».
Οι απειλές για αντίποινα προέκυψαν έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι οποίες στόχευσαν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε εκ νέου την Τεχεράνη, τονίζοντας πως οποιαδήποτε ιρανική επιθετική ενέργεια «θα απαντηθεί με συντριπτική ισχύ», μεγαλύτερη από εκείνη των πρόσφατων επιχειρήσεων.
Ασφάλεια στρατευμάτων και πιθανές κινήσεις κλιμάκωσης
Με περίπου 40.000 μέλη του αμερικανικού στρατού να είναι ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή –συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας– ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Νταν Κέιν, επιβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα προστασίας για τα αμερικανικά στρατεύματα.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα άμυνας, μαχητικά αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θεωρούνται ακόμη ευάλωτες. Για τον λόγο αυτό, το Πεντάγωνο –σύμφωνα με το Reuters– έχει αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από ευαίσθητα σημεία, μεταξύ των οποίων και η βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, όπου σταθμεύουν περίπου 10.000 στρατιώτες.
Παρότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει για αντίποινα, μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε άμεσες επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων, ούτε έχει επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ — ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα για την παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ενδέχεται να προετοιμάζουν επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Δεν αποκλείεται επίσης και χρήση βαλλιστικών πυραύλων από το ίδιο το Ιράν, όπως είχε συμβεί και μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί καθημερινά και νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων, ιδίως στη δυτική πλευρά της χώρας.
Η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι η αμερικανική διοίκηση είναι «σίγουρη» πως οι βομβαρδισμοί του Σαββάτου εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Φόρντο, την Ισφαχάν και τη Νατάνζ πέτυχαν τον στόχο τους, υπονομεύοντας τα σχέδια της Τεχεράνης. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την επίθεση «με βάση τη διαίσθησή του και τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών».
«Αυτό το χτύπημα το Σάββατο έκανε την πατρίδα μας ασφαλέστερη, γιατί αφαίρεσε την ικανότητα του Ιράν να δημιουργήσει μια πυρηνική βόμβα. Πρόκειται για ένα καθεστώς που απειλεί “θάνατο στην Αμερική” και “θάνατο στο Ισραήλ”, και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κατασκευάσουν αυτό το πυρηνικό όπλο και να απειλούν τον κόσμο», δήλωσε στην ABC News.
Το Κατάρ αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του
Παράλληλα, το Κατάρ γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη χρήση του εναέριου χώρου του, επικαλούμενο την ανάγκη για προστασία πολιτών και επισκεπτών. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα Χ.
Η απόφαση συνδέεται με τις επαναλαμβανόμενες απειλές από το Ιράν για αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις πυρηνικές του υποδομές.