Η χθεσινή αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την προανακριτική για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής του προέδρου του Κινήματος ο οποίος φέρεται να είχε και προσωπικές σχέσεις με τους εμπλεκόμενους.
του Κώστα Τσιτούνα
Το πλήγμα αυτό αφορά κυρίως στην ηγεσία του κόμματος και όχι στο ΠΑΣΟΚ εν συνόλω.
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλο το κόμμα ήταν μπλεγμένο στο σκάνδαλο των επιδοτήσεων, ούτε ότι γνώριζαν τα πάντα στην Χαριλάου Τρικούπη.
Χθες λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να βρει μία κίνηση εντυπωσιασμού για να καλύψει την αρνητική επικαιρότητα που δημιουργεί ρωγμές στο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ίδιο και στην εικόνα του στο εσωτερικό του κόμματος.
Γι’ αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή για να καταγγείλει τη ΝΔ για συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών.
Όμως οι δύο νέες περιπτώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη μαζί με αυτή του κ. Αντωνοπούλου που παραιτήθηκε ανατρέπουν πλήρως τα σχέδια του Νίκου Ανδρουλάκη αφού έδωσε πάτημα στη Νέα Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι «όλοι είναι ίδιοι και όλοι είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή».
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να στριμώχνει τη ΝΔ στα σχοινιά με τις περιπτώσεις Βορίδη και Αυγενάκη, ξαφνικά βρίσκεται απολογούμενο λόγω των φιλικών σχέσεων του προέδρου του.
Το αφήγημα θολώνει όπως θολώνει και η εικόνα της ηγεσίας στο εσωτερικό του Κινήματος.
Η πρώτη σοβαρή ρωγμή στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε με την παραίτηση του Λευτέρη Αντωνόπουλου, πρώην Γραμματέα της ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης, για την επιδότηση που είχε λάβει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια κίνηση που, όπως φαίνεται, κλονίζει τα σχέδια του Νίκου Ανδρουλάκη να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως τον καθαρό πόλο στην υπόθεση της κάθαρσης.
Τα πράγματα πλέον δεν είναι απλά για τον αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί ότι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν – μια κατάσταση που δυσκολεύει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει τη θέση του.
Τα παλιά σκάνδαλα, όπως αυτά του Άκη και της Siemens, συνεχίζουν να στοιχειώνουν την πολιτική σκηνή και να ξυπνούν μνήμες που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να ξεχαστούν. Η ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις ήταν το μεγάλο στοίχημα που έβαλαν στην Χαριλάου Τρικούπη.
Τώρα, όμως, η παραίτηση Αντωνόπουλου και η εμπλοκή δύο ακόμα στελεχών ανοίγει πληγές και αφήνει ανοιχτά ερωτήματα.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα επικίνδυνο ρήγμα που ίσως αλλάξει τα δεδομένα στην κούρσα για την κάθαρση ή ακόμα και να επιταχύνει απρόβλεπτες εξελίξεις στην κεντροαριστερά.