Σε τροχιά αυστηροποίησης περνά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική της πολιτική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σαφές και ηχηρό μήνυμα από το βήμα της Βουλής. Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνει μέτρα που δείχνουν αποφασιστικότητα να σταματήσει κάθε παράνομη ροή από τη Λιβύη προς τα παράλια της Κρήτης, επιχειρώντας να θέσει φραγμό σε μια νέα, ανεπίσημη θαλάσσια δίοδο προς την Ευρώπη.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται, διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πια «ξέφραγο αμπέλι», υπενθυμίζοντας πως από το 2019 και μετά η μεταναστευτική της πολιτική έχει αλλάξει ριζικά. Το νέο μήνυμα προς διακινητές και δυνητικούς μετανάστες είναι ξεκάθαρο: τα χρήματα που δαπανούν για τη μεταφορά τους πιθανότατα θα πάνε χαμένα, αφού πλέον η είσοδος στη χώρα μέσω θαλάσσης θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:
- Τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική.
- Σύλληψη και κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα σε νέες κλειστές δομές στην Κρήτη.
- Μεταφορά των 400 διασωθέντων της προηγούμενης ημέρας από την Κρήτη στο Λαύριο.
- Θέση του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Το νέο δόγμα για το μεταναστευτικό
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί στην τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, σε όσους φτάνουν από τη βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
Όπως τονίζεται από το Μαξίμου, πρόκειται για «απαραίτητη και προσωρινή αντίδραση», στηριγμένη στη νομική επιχειρηματολογία που είχε αξιοποιηθεί με επιτυχία και στον Έβρο το 2020. Από εδώ και στο εξής, κάθε παράνομη είσοδος στη χώρα θα οδηγεί αυτόματα σε σύλληψη και κράτηση.
Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση μίας – και ενδεχομένως δεύτερης – μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, με στόχο την τοπική διαχείριση των νέων μεταναστευτικών ροών.
Σε διπλωματικό επίπεδο, οι επαφές με τη Λιβύη, τόσο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με την Ανατολική, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Θ. Πλεύρη: Μείωση επιδομάτων, αυστηρότεροι κανόνες
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε:«Έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς. Ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων».
Ο υπουργός επεσήμανε επίσης:«Ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακού τύπου. Στις δομές έχουν τρεις επιλογές στο μενού, τέσσερις φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο – έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω κι άλλο επίδομα από το πρόγραμμα “Ήλιος”. Ζήτησα αυτό να σταματήσει. Αν θέλει κάποιος από αυτούς να μείνει, να πάει να εργαστεί».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως:«Όποιος μετανάστης δεν δέχεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία του, θα τεκμαίρεται ως ενήλικος».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, δήλωσε:«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχουν φωνές που πλησιάζουν σε αυτά που λέγαμε ήδη από το 2019. Τώρα, μόλις απορρίπτεται το άσυλο, η παραμονή συνιστά ποινικό αδίκημα – φυλάκιση πέντε ετών χωρίς πληρωμή, με μία μόνο δυνατότητα: να συνεργαστεί για την επιστροφή του. Αν πιστεύουμε ότι δίνοντας έναν σκασμό παροχές αυτός θα επιστρέψει, κοροϊδευόμαστε. Αν έχει όμως να χάσει κάτι, τότε θα φύγει».
Τέλος, υπογράμμισε πως:«Οι μισοί που έρχονται δεν παίρνουν άσυλο και από αυτούς το 60% είναι άνδρες 18-30 ετών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Λιβύη – έρχονται μεγάλες βάρκες. Στείλαμε το μήνυμα ότι αυτό δεν το ανεχόμαστε».
Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, ο υπουργός τόνισε:«Η διαφορά είναι ότι τώρα θα επιβάλλεται κράτηση, που μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες. Είναι μεγάλο χρονικό διάστημα».
Καταλήγοντας, σημείωσε:«Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι αυτός που θα καταφέρει να περάσει δεν πρέπει να νιώσει και να μεταδώσει το μήνυμα “μπήκαμε, με πήραν με πούλμαν και θα βρω τρόπο να φύγω”. Είναι τελείως διαφορετικό το μήνυμα όταν δεν έχει ελευθερία κινήσεων μέσα στη διοικητική κράτηση».