Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν προσωρινή υποχώρηση σήμερα, παρότι είχαν εκτοξευθεί τις προηγούμενες ώρες ως αντίδραση στα στρατιωτικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρά το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ από την Τεχεράνη –μια κρίσιμη δίοδος από την οποία διακινείται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου–, η αγορά έδειξε σχετική αδιαφορία.
Αργότερα, οι τιμές κατέγραψαν μικρή ανάκαμψη. Περίπου στις 12:25 ώρα Ελλάδας, το μπρεντ Βόρειας Θάλασσας με συμβόλαιο παράδοσης τον Αύγουστο σημείωνε άνοδο 0,39%, φτάνοντας στα 77,31 δολάρια το βαρέλι. Το WTI, για την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 0,37%, διαμορφούμενο στα 74,11 δολάρια.
Το μπρεντ είχε φτάσει νωρίτερα στα 81,40 δολάρια, σημειώνοντας άλμα 5,7% — την υψηλότερη τιμή του από τα τέλη Ιανουαρίου — αλλά στη συνέχεια η ένταση εκτονώθηκε.
«Αυτή η έλλειψη αντίδρασης είναι συναρπαστική», τόνισε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στη Swissquote Bank. «Έχουμε πραγματικά την εντύπωση ότι οι αγορές αντιδρούν ολοένα και λιγότερο στις ειδήσεις».
Οι επενδυτές αναμένουν την απάντηση της Τεχεράνης, η οποία είχε προαναγγείλει αντίποινα μετά τα αμερικανικά χτυπήματα, που –κατά την Ουάσινγκτον– στόχευσαν στον πυρηνικό της τομέα.
Ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές είναι το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, τα οποία λειτουργούν ως κομβική θαλάσσια αρτηρία μεταξύ του Περσικού Κόλπου και της Θάλασσας του Ομάν και διευκολύνουν τη ροή πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των τιμών, με το αμερικανικό αργό να ενδέχεται να «ξεπερνά το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι», δηλαδή σχεδόν 25 δολάρια πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.
«Αυτό θα ήταν επώδυνο για τους Αμερικάνους καταναλωτές, για την εκλογική βάση του Ντόναλντ Τραμπ, για την παγκόσμια οικονομία, αλλά εξίσου και για το Ιράν και τον λαό του», δήλωσε ο Μπγιάρνε Σίλντροπ, αναλυτής της SEB.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, με παραγωγή περίπου 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών τον μήνα, εξάγει σχεδόν τα μισά και κατατάσσεται ένατη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γεωστρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ είναι συνεπώς καθοριστική και για την ίδια.
Μια πιθανή όξυνση της κατάστασης θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Κίνα, βασικό αγοραστή του ιρανικού αργού, η οποία ίσως επιδιώξει να αναλάβει ρόλο μετριοπαθούς παράγοντα, αποτρέποντας ευρύτερη σύγκρουση.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να μην αξιολογούν ως ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο του αποκλεισμού των Στενών, ειδικά υπό το πρίσμα της πιθανής αξιοποίησης αποθεμάτων πετρελαίου από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Χάρη στην πιθανή αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, ιδίως στις ΗΠΑ και την Κίνα», σχολίασε σχετικά ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.