Σε συνεχή περιδίνηση βρίσκεται ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 12.000 θέσεις άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης στις 11 από τις 13 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας που έχει δραστηριότητα.
Πρόκειται μάλιστα για ένα κλάδο πρωτογενούς παραγωγής που διαθέτει παρουσία σε κάθε γωνιά της χώρας ακόμα και σε ακριτικές περιοχές στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκπέμπουν SOS για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόσο σημαντικός αυτός κλάδος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος παράγει ένα πολύ σημαντικό τρόφιμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη αναγκάζεται να εισάγει το 70% της πρωτεΐνης που καταναλώνει γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη σε επισιτιστικές κρίσεις.
Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια την τελευταία τριετία η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 5% στους 115-120.000 τόνους, εκ των οποίων το 80% εξάγεται σε 36 χώρες.
Και δεν είναι μόνο η αξία των πωλήσεων και ο όγκος των εξαγωγών, αλλά η συνολικά προστιθέμενη αξία του κλάδου σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που εξαρτώνται ή αναπτύσσονται χάρη στην ιχθυοκαλλιέργεια.
Οι βασικές αιτίες που ο κλάδος κινείται σε «ρηχά νερά» τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη ενός σταθερού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσει τη λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την απουσία ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και την γραφειοκρατία, αναστέλλουν την προσέλκυση νέων στρατηγικών επενδύσεων.
Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, συγκεκριμένα, εμποδίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΛΟΠΥ, καθώς από το 2015 και ύστερα από δύο διαδοχικές παρατάσεις, έχουν ιδρυθεί μόνο 7 από τις 23 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Η καθυστέρηση αυτή δεν «φρενάρει» μόνο τον κλάδο, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, υπονομεύοντας τους στόχους ανάπτυξης που έχουν τεθεί στα Πολυετή Αναπτυξιακά Σχέδια.(ΠΟΑΥ).
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής και της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας.
Επίσης ο κλάδος δέχεται τα τελευταία χρόνια, ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τον τουρκικό ανταγωνισμό, ο οποίος αξιοποιεί κρατικές ενισχύσεις και επιθετική εξαγωγική πολιτική.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου για να πάρει μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας άδεια λειτουργίας πρέπει να περάσει από συνολικά 17 υπουργεία και υπηρεσίες, δύο υπηρεσιακά συμβούλια, να υπογράψουν δύο υπουργοί και μετά η απόφαση να περάσει και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αν δεν λυθεί το σαθρό νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη στιγμή τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο κλάδος δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί καθώς, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του, είναι πολύ δύσκολο για νέους επενδυτές να μπούνε στο χώρο υπό αυτές τις συνθήκες.
Διαβάστε επίσης:
Άγνωστος Στρατιώτης: Ξανάγραψαν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών – Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα
Πώς «έπεσε» ο Λούβρος: Ένας ανελκυστήρας και 7 λεπτά για τη ληστεία του αιώνα (βίντεο)
Σπουδαία νέα για τον Παναθηναϊκό: Έκλεισε η συμφωνία με τον Μπενίτεθ