Έντονες είναι οι πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που η περιοχή φλέγεται από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας «οδύνη και αποτροπιασμό», επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή της για την προστασία της ελληνικής ομογένειας και των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, η στάση της Αθήνας επικρίνεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που ζητά πιο σαφείς πολιτικές πρωτοβουλίες.
Χτύπημα στη Δαμασκό: Δηλώσεις κυβέρνησης – αιτήματα προς τις συριακές αρχές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά απαιτεί από τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να προχωρήσουν στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση, ενώ, όπως δήλωσε, «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών της». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική του τοποθέτηση, κάλεσε τις συριακές αρχές να εγγυηθούν την προστασία όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων.
Αντιπολίτευση: Από καταδίκη της επίθεσης έως ανοιχτή αμφισβήτηση της στρατηγικής της κυβέρνησης
Τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση, διαφοροποιήθηκαν ωστόσο ως προς τις ευθύνες και τις προτάσεις:
-
Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία των ελληνορθόδοξων της Συρίας και να παρέμβει μέσω των διεθνών οργανισμών.
-
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα διπλωματικής ανεπάρκειας και μίλησε για διαρκή διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προωθήσει την επαναφορά κυρώσεων κατά της Συρίας και άσκησε έντονη κριτική στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε ανύπαρκτη γεωπολιτικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οργανισμοί, δίκαιο και κράτη αμφισβητούνται, ενώ επικρατεί επικίνδυνος αναθεωρητισμός». -
Το ΚΚΕ, μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα καθίσταται στόχος αντιποίνων, εξαιτίας της στρατηγικής της εμπλοκής στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Το κόμμα κατέθεσε αίτημα για κοινοβουλευτική συζήτηση με θέμα την κλιμάκωση των συγκρούσεων.
-
Η Ελληνική Λύση και η Νίκη καταφέρθηκαν κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διπλωματικά λάθη και επικίνδυνες συμμαχίες.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται σε εκείνους που διώκουν τον Χριστιανισμό», ενώ ο Δημήτρης Νατσιός υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. -
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ακόμη πιο αιχμηρή τοποθέτηση, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το ηθικό και συνταγματικό δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα σε διεθνείς συγκρούσεις μέσω επιλογών που, όπως υποστηρίζει, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Ανησυχία και για την κλιμάκωση με το Ιράν
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρίσκεται και η εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, με στελέχη της αντιπολίτευσης να τονίζουν ότι η διεθνής σταθερότητα απειλείται και η Ελλάδα οφείλει να χαράξει σαφές αποτρεπτικό στίγμα.
Ο Κώστας Τσουκαλάς παρατήρησε πως «ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη με υποσχέσεις ειρήνης, όμως μόλις έξι μήνες μετά, ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή γεωπολιτική αναταραχή», ενώ έκανε λόγο για διάλυση του εγγυητικού ρόλου των ΗΠΑ.
Η τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό λειτούργησε ως καταλύτης για την αναζωπύρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει σταθερότητα και ευθύνη, ωστόσο η αντιπολίτευση προβάλλει ενστάσεις για την κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας την Αθήνα να υιοθετήσει ενεργό και σαφώς προσανατολισμένο ρόλο, τόσο στην υπεράσπιση των ελληνικών κοινοτήτων όσο και στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων σε ένα όλο και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον.