Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας επιστρέφει δυναμικά το μεταναστευτικό, έπειτα από τις αυξημένες ροές που καταγράφονται στην Κρήτη, με τις αρχές να κάνουν λόγο για συνεχείς αφίξεις μεταναστών μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης. Το θέμα αποτέλεσε κεντρικό σημείο στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός συνόρων: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», τόνισε με νόημα, θέτοντας τον τόνο της κυβερνητικής στρατηγικής.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η δημιουργία νέας διόδου παράνομης εισόδου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση του Έβρου το 2020: «Όπως στον Έβρο, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, στάθηκε στη λήψη έκτακτων μέτρων για να κλείσει η δίοδος από τη βόρεια Αφρική, καλώντας τη Λιβύη σε συνεργασία:«Η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό, τονίζοντας πως η τρίμηνη αναστολή χορήγησης ασύλου είναι αυστηρό μέτρο, αλλά απολύτως νόμιμο και δικαιολογημένο.
«Ξέρω ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται αναστάτωση και αγωνία. Τη συμμερίζομαι. Δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς ή δηλώσεις. Η πίεση είναι υπαρκτή και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Liberal υπενθύμισε ότι: «Δεν είμαστε η κυβέρνηση της Μόριας και της Ειδομένης και των κέντρων της ντροπής. Είμαστε η κυβέρνηση που αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο και τις υβριδικές απειλές των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο».
Λιβύη: Επανέρχονται οι εντάσεις με φόντο το μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες
Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, μετά τη Ρηματική Διακοίνωση της 20ής Ιουνίου από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, στην οποία η ελληνική πλευρά ετοιμάζει επίσημη απάντηση.
Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι η λιβυκή επιχειρηματολογία δεν προσθέτει κάτι νέο και βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε σχετική ενέργεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από καμία αντίδραση και θα συνεχίσει να ασκεί με υπευθυνότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σιωπηρή αναμονή ενόψει πολιτικών εξελίξεων
Σε αναμονή παραμένει η κυβέρνηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το βλέμμα στραμμένο στις προτάσεις των κομμάτων για πιθανή σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν πως το ΠΑΣΟΚ εξετάζει την κατάθεση κατηγορητηρίου για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με την τελική στάση του κόμματος να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη και οι φοροελαφρύνσεις
Με φόντο τις πολιτικές προκλήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει το «καλάθι» μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με βασικούς άξονες τη στήριξη της μεσαίας τάξης και τις φοροελαφρύνσεις.
«Οι συνεπείς, αυτοί που τα έβγαλαν δύσκολα πέρα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να δουν έμπρακτα ότι η προσπάθειά τους αναγνωρίζεται. Χρειάζονται στήριξη και σταθερότητα. Οι φοροελαφρύνσεις είναι ο μόνος τρόπος να εφαρμοστούν μέτρα που θα μείνουν», δήλωσε χθες ο Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο μέτρων που θα είναι δημοσιονομικά ρεαλιστικό, χωρίς όμως να στερεί αναπτυξιακή προοπτική. Όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο προμηνύεται πυκνό σε εξελίξεις και απαιτεί γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά σε όλα τα μέτωπα.