Στο ΣτΕ κατέθεσε προσφυγή ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στον νέο κανονισμό λειτουργίας του Αρείου Πάγου, όπως αυτός θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα 50/2025. Ο ΔΣΘ ζητά την ακύρωση του διατάγματος, το οποίο –όπως υποστηρίζει– παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Κατά την προσφυγή, το Π.Δ. εκδόθηκε εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, πλήττει την αρχή της ισότητας των διαδίκων και περιορίζει υπέρμετρα το δικαίωμα δικαστικής ακρόασης.
Οι ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις
Ο νέος κανονισμός φέρνει σαρωτικές αλλαγές τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο των διαδίκων ενώπιον του Αρείου Πάγου:
-
Σελίδες δικογράφων: Από 15 Σεπτεμβρίου 2025, οι αιτήσεις αναιρέσεως δεν θα υπερβαίνουν τις 30 σελίδες, οι πρόσθετοι λόγοι τις 20, οι προτάσεις και τα υπομνήματα τις 10, ενώ οι αιτήσεις αναστολής (άρθρο 565 ΚΠολΔ) θα περιορίζονται στις 5 σελίδες.
-
Χρόνος αγόρευσης: Ορίζεται αυστηρό όριο 6 λεπτών ανά διάδικο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνηγόρων, με καταγραφή της διάρκειας μέσω ψηφιακού χρονόμετρου στην αίθουσα. Η αγόρευση θεωρείται αυτομάτως ολοκληρωμένη με τη λήξη του χρόνου, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Ο ΔΣΘ επισημαίνει ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις ακυρώνουν στην πράξη την ελεύθερη ανάπτυξη νομικών ισχυρισμών, μετατρέποντας την ανώτατη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης σε τελετουργικό διαδικαστικό περιορισμό.