Στις δόξες της βρίσκεται η αγορά των μεταχειρισμένων στην Ελλάδα με τους μισούς Έλληνες να αναγνωρίζουν ως βασικό κίνητρο την πιο προσιτή τιμή. Η πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων στην χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή η ηλικιακή κατηγορία της δεκαετίας 56-65 ετών.
Παράλληλα, η νέα γενιά, η οποία δείχνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, εντάσσεται στην τάση για διαφορετικούς λόγους, με κύριο στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν από έρευνα της Havas Commerce που πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με σκοπό την καταγραφή της αυξανόμενης αποδοχής των μεταχειρισμένων προϊόντων.
Ένας στους δύο Έλληνες αγοράζει μεταχειρισμένα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει μεταχειρισμένα ή επιδιορθωμένα προϊόντα το τελευταίο δωδεκάμηνο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 6η θέση διεθνώς, υπερισχύοντας χωρών όπως η Γερμανία, όπου η κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας είναι πιο έντονη.
Πέρα από την αγορά, η Ελλάδα ξεχωρίζει και στη συνήθεια της ανταλλαγής προϊόντων, με το 34% των Ελλήνων να έχει εμπλακεί σε τέτοιες συναλλαγές, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ο μέσος όρος διεθνώς είναι μόλις 19%. Παράλληλα, μόνο το 26% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν συμμετέχει σε πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, ποσοστό χαμηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο του 31%.
Οικονομικό το κίνητρο
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το κυριότερο κίνητρο για την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων είναι η οικονομία. Το 50% των Ελλήνων επιλέγει μεταχειρισμένα λόγω της χαμηλότερης τιμής, κατατάσσοντας τη χώρα στην κορυφή αυτής της κατηγορίας παγκοσμίως. Άλλα κίνητρα περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε μοναδικά ή premium προϊόντα, καθώς και την οικολογική συνείδηση, η οποία φαίνεται να είναι πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες.
Τι αγοράζουν από δεύτερο χέρι και οι online αγορές
Τα ηλεκτρονικά είδη κυριαρχούν στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με ποσοστό 32%, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τάση για μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι έντονη παγκοσμίως, με την παγκόσμια αγορά επισκευασμένων κινητών τηλεφώνων να αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, από 64,91 δισ. το 2023. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι επίσης υψηλό, με ποσοστό 35%, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα, μαζί με τη Βραζιλία.
Τα είδη ένδυσης, τα βιβλία και τα video games ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά, αλλά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά να αγοράζει μεταχειρισμένα προϊόντα online, με το 88% να χρησιμοποιεί ειδικές εφαρμογές και marketplaces.
Παράλληλα, το 71% των καταναλωτών επιλέγει online διαφημίσεις για να ενημερωθεί σχετικά. Τα social media, αν και αποτελούν ένα σημαντικό κανάλι, έχουν μικρότερη απήχηση, με το 58% να τα χρησιμοποιεί για τέτοιες αγορές.
Τα κριτήρια επιλογής
Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής, η τιμή είναι το κυριότερο, με το 72% των Ελλήνων να επιλέγει μεταχειρισμένα προϊόντα κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής, ενώ το 59% των καταναλωτών παγκοσμίως δηλώνει το ίδιο. Ακολουθούν η ποιότητα του προϊόντος και η ύπαρξη εγγυήσεων.
Αν και οι νέοι εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, η πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων στην Ελλάδα είναι οι 56-65 ετών.
Το μέλλον της αγοράς second hand
Η έρευνα δείχνει ότι η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων θα συνεχίσει να αυξάνεται, με το 83% των καταναλωτών να επιθυμεί να βλέπει μεταχειρισμένα δίπλα στα καινούργια προϊόντα στα καταστήματα.
Το 51% εκτιμά ότι η προτίμηση για μεταχειρισμένα θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, ενώ το 38% θεωρεί ότι θα περιοριστεί σε ειδικές κατηγορίες όπως πολυτελή, σπάνια ή vintage προϊόντα.
Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία του κλάδου, με τον κύκλο εργασιών στην κατηγορία «Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα» να φτάνει τα 41,60 εκατ. ευρώ το 2024, από 9,099 εκατ. ευρώ το 2020.