Σκηνές έντονης έντασης εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο 26ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας στο πάρκο Γουδή, όταν ομάδα τρανς ακτιβιστριών επιτέθηκε φραστικά και –κατά τις καταγγελίες– και σωματικά στα μέλη της φεμινιστικής συλλογικότητας “Μωβ”, κατηγορώντας την οργάνωση για τρανσφοβική στάση.
Σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου 10 τρανς γυναίκες και υποστηρίκτριες πλησίασαν το περίπτερο της ομάδας και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «Έξω τα φασισταριά από το φεστιβάλ», προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων του «Μωβ». Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τα όρια της πολιτικής διαμαρτυρίας, με εκατέρωθεν καταγγελίες και μια εσωτερική ρήξη που αποτυπώνει βαθύτερες διαφωνίες στον χώρο του φεμινισμού.
Οι καταγγελίες των τρανς ακτιβιστριών
Το κλίμα οξύτητας δεν ήταν τυχαίο. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε μέλη της τρανς κοινότητας και το “Μωβ” έχει ιστορικό, καθώς οι πρώτες κατηγορούν εδώ και καιρό τη φεμινιστική ομάδα για αποκλειστική και τρανσφοβική ρητορική. Στο σχετικό βίντεο, η Christina Antoinette Neofotistou κατήγγειλε:
«Το Μωβ και οι φίλοι τους μάς λένε άντρες με φουστάνια, ρωμαλέους νταήδες που έσπασαν στο ξύλο αθώες γυναικούλες… διασπείρουν τρανσμισογυνικό λόγο μίσους».
Η επίμαχη ανάρτηση συνοδεύτηκε από το βίντεο του περιστατικού και προκάλεσε εκατοντάδες σχόλια, άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε καταδικαστικά, αναδεικνύοντας τη διάσπαση και τον διχασμό στο εσωτερικό του αντιρατσιστικού κινήματος.
Η απάντηση της ομάδας «Μωβ»
Από την πλευρά της, η ομάδα «Μωβ» εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «πογκρόμ» με εξυβρίσεις, απειλές και σωματική επίθεση. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι μία από τις γυναίκες του «Μωβ» δέχθηκε κλωτσιά στην κοιλιά από γνωστή επιθετική τρανς, ενώ το επεισόδιο διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και χρειάστηκε η επέμβαση της περιφρούρησης του φεστιβάλ για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ζητάμε από τη συντονιστική επιτροπή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ να καταδικάσει την επίθεση και να απομακρύνει τα δύο πιο επιθετικά άτομα. Δηλώνουμε ότι δεν πτοούμεθα, αποκρούουμε τις απειλές και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τις γυναίκες κάθε καταγωγής και ταυτότητας».
Η ομάδα υποστηρίζει ότι διαθέτει υλικό τεκμηρίωσης, το οποίο επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει νομικά, εφόσον χρειαστεί.
Τοποθέτηση της Άννας Κουρουπού
Στο περιστατικό παρενέβη και η γνωστή τρανς ακτιβίστρια Άννα Κουρουπού, μέλος της οργάνωσης Red Umbrella Athens, με ανάρτηση που φέρει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα:
«Ο τρανσφοβικός λόγος είναι από τις χειρότερες μορφές βίας και έχει την ίδια δυναμική όπως και η σωματική. Βάζουμε στο καλάθι όλη αυτή τη χρόνια πολεμική, το ανεξάντλητο μίσος –και παρανοϊκό θα πρόσθετα– των τελευταίων μηνών από κάποιες ομάδες μουσειακών, παρωχημένων φεμινιστριών… που αγκάλιασαν τη ρητορική του Τραμπ».
Η ανάρτηση πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με άλλους να την επικροτούν και άλλους να τη χαρακτηρίζουν διχαστική.
Μια αντιπαράθεση που αποκαλύπτει βαθύτερες ρωγμές
Το περιστατικό δεν αποτελεί απλώς μια μεμονωμένη ένταση σε ένα φεστιβάλ, αλλά αντανακλά τη σύγκρουση διαφορετικών ρευμάτων μέσα στο φεμινιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα της χώρας. Από τη μία, η ομάδα «Μωβ» επιμένει σε μια παραδοσιακή φεμινιστική προσέγγιση· από την άλλη, οι τρανς ακτιβίστριες ζητούν πλήρη ενσωμάτωση και αναγνώριση της ταυτότητάς τους εντός του φεμινιστικού πλαισίου.
Το πώς θα απαντήσει η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, και κυρίως το αν θα μπορέσει να γεφυρώσει τα χάσματα, μένει να φανεί – σε μια συγκυρία όπου οι ενδοκινηματικές συγκρούσεις αποδεικνύονται το ίδιο εκρηκτικές με τις εξωτερικές πιέσεις.