Στη Βουλή θα βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 13:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τοποθετηθεί για το μεταναστευτικό και τις ροές από τη Λιβύη.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης» και θα στείλει νέα αυστηρά μηνύματα, πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Aπό την κυβέρνηση διαμηνύουν πως ο δρόμος για την όποια στήριξη της Λιβύης περνάει από την ελληνική πρωτεύουσα. Η Αθήνα αναμένεται να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές με αυστηρότητα, είναι το μήνυμα που έστειλε σε συνέντευξή του νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτη στον απόηχο της επιλογής του στρατηγού Χαφτάρ να μην δεχτεί την Ευρωπαϊκή αποστολή στην Βεγγάζη, ενώ απέδωσε το περιστατικό σε οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων
Το ταξίδι του υπουργού Μετανάστευσης
Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος από εχθές έχει ενημερώσει αναλυτικά για τα τεκταινόμενα του ταξιδιού τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να βρεθεί στην Ηρώδου Αττικού 19, την ώρα που η πίεση των μεταναστευτικών ροών από την Κρήτη αυξάνεται.
Χθες παρά την ακύρωση της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας, είχε συναντηθεί νωρίτερα στην Τρίπολη με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μπρούνερ, στέλνοντας ένα ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισαν ότι θα συνεργαστούν.
Όπως υπογραμμίστηκε η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μία κοινή δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίσκεψη, καθώς επρόκειτο για ευρωπαϊκή αποστολή, με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η σκληρή στάση της Αθήνας
Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως “Πρέπει να καταλάβει η Λιβύη ότι δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα ΕΕ. Επίσης πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την ποια στήριξη οικονομική της Λιβύης από την εε περνάει και από την Αθήνα.”
Επιπλέον, τόνισε ότι: Είμαστε η ίδια κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με άλλο τρόπο. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο σεβόμενοι τους κανόνες της ΕΕ. Χωρίς να έχουμε διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι.
Από την κυβέρνηση προσανατολίζονται σε τρία επίπεδα δράσεων: επαφές με την Λιβύη, αντιμετώπιση των ροών από θαλάσσης και διαχείριση επί του ελληνικού εδάφους με αποφασιστικότητα.