Ξεκινά από την Ολλανδία, αλλά αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρωζώνη: η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση συντάξεων που έχει γίνει ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα οδηγεί σε μαζική αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, προκαλεί έξοδο δισεκατομμυρίων από τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και εντείνει τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Η Ολλανδία, με τα ισχυρότερα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρωζώνης και περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,8 τρισ. ευρώ, εισέρχεται σε μια βαθιά και πολύπλοκη μεταρρύθμιση με στόχο την προσαρμογή στις δημογραφικές πιέσεις και τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Η μεταρρύθμιση αφορά τη μετάβαση από το μοντέλο εγγυημένων παροχών (Defined Benefit) στο μοντέλο καθορισμένων εισφορών (Defined Contribution), όπου ο ασφαλισμένος φέρει τον επενδυτικό κίνδυνο.
«Το παλιό σύστημα δεν είναι πια βιώσιμο»
Όπως εξηγεί ο Harmen van Wijnen, επικεφαλής του ABP – του μεγαλύτερου ταμείου της Ευρώπης – το σύστημα DB δεν αντέχει πια τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη συρρίκνωση του λόγου εργαζομένων προς συνταξιούχους. Το νέο μοντέλο, αν και πιο αβέβαιο, υπόσχεται ευελιξία, διαφάνεια και καλύτερη παρακολούθηση από τον ασφαλισμένο.
Ωστόσο, στην πράξη σημαίνει πως το ύψος της σύνταξης θα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων, και όχι από προαποφασισμένες παροχές.
Έξοδος από τα ομόλογα, στροφή στο ρίσκο
Η εγκατάλειψη του συστήματος DB αλλάζει δραστικά και τη στρατηγική των επενδύσεων: τα ταμεία δεν χρειάζονται πια μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα διάρκειας 30 ή 50 ετών για να καλύψουν υποχρεώσεις. Αντίθετα, στρέφονται σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τη Rabobank, τα ολλανδικά ταμεία αναμένεται να ρευστοποιήσουν κρατικά ομόλογα αξίας 127 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, με στόχο την πλήρη μετάβαση έως το 2028. Πρόκειται κυρίως για ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ίδιας της Ολλανδίας.
Ανατροπή στις αγορές – σπρεντ και επιτόκια ανεβαίνουν
Η μαζική αποεπένδυση από ομόλογα μακράς διάρκειας πιέζει τις τιμές και οδηγεί σε άνοδο αποδόσεων, ειδικά για τους 30ετείς τίτλους. Το spread μεταξύ 30ετών και 2ετών γαλλικών ομολόγων έχει ήδη διευρυνθεί σε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν σχεδόν μηδενικό. Αντίστοιχη κλίση παρατηρείται και στην καμπύλη των euro swaps, εντείνοντας τη νευρικότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Η ολλανδική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για διπλό κίνδυνο:
– Αφενός από τις ταυτόχρονες αποεπενδύσεις σε ομόλογα και προϊόντα αντιστάθμισης (hedging),
– Αφετέρου από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που ενδέχεται να προκληθούν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Νέοι επενδυτικοί κανόνες: Όλα εξαρτώνται από την ηλικία
Το μοντέλο Defined Contribution φέρνει και νέο επενδυτικό κανόνα: “life-cycle investing”. Πλέον, τα χαρτοφυλάκια διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου:
- Νεότεροι εργαζόμενοι θα επενδύονται περισσότερο σε μετοχές, αναδυόμενες αγορές και άλλες ριψοκίνδυνες επιλογές.
- Ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι θα μετατοπίζονται σε ομόλογα και σταθερού εισοδήματος προϊόντα.
Η PFZW, δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας με 259 δισ. ευρώ, θα κάνει τη μετάβαση την 1η Ιανουαρίου 2026, ενώ το ABP έχει προγραμματίσει τη δική του για το 2027.
Τα hedge funds μυρίστηκαν ευκαιρία
Η μετάβαση έχει προσελκύσει ήδη τα hedge funds, που τοποθετούνται επιθετικά αναμένοντας απότομες μεταβολές στα επιτόκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα στην Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει ο Lyn Graham-Taylor της Rabobank,
«Όλοι προσπαθούν να προλάβουν και να εκμεταλλευτούν το κύμα».
Η μεταρρύθμιση της Ολλανδίας δεν είναι μόνο συνταξιοδοτικό γεγονός. Είναι και οικονομικός καταλύτης με πανευρωπαϊκές επιπτώσεις.