Σφοδρές μάχες και μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσαν θύματα στην επαρχία Σουέιντα της Συρίας, σε μια έντονη κλιμάκωση των περιφερειακών και θρησκευτικών εντάσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε τον απολογισμό θυμάτων στις συγκρούσεις, κάνοντας λόγο για 203 νεκρούς από το ξέσπασμα συγκρούσεων την Κυριακή ανάμεσα σε κοινότητες Δρούζων και Βεδουίνων, τις οποίες ακολούθησε η ανάπτυξη δυνάμεων των de facto αρχών στην περιοχή.
«Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των μαχών και των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες στη Σουάιντα από την Κυριακή το πρωί ανέρχεται σε 203», διευκρίνισε η ΜΚΟ. Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική θρησκευτική ομάδα περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία – και ειδικά στην επαρχία Σουέιντα – αποτελούν την πλειοψηφία, ενώ έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο τόσο του καθεστώτος Άσαντ όσο και ακραίων ισλαμικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου.
Προέρχονται από την Αίγυπτο και θεωρούνται παρακλάδι του Ισλάμ.
Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967 και προσάρτησε το 1981. Οι περισσότεροι από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και είχαν απορρίψει την ισραηλινή υπηκοότητα.
Γιατί συγκρούονται με τον συριακό στρατό;
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάραα, υποσχέθηκε ένταξη όλων των κοινοτήτων, αλλά οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν συνεχίζουν να επιτίθενται σε θρησκευτικές μειονότητες.
Τον Μάρτιο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Αλαουΐτες σε επιθέσεις στη Λατάκεια, ενώ τον Απρίλιο τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και Δρούζων μαχητών.
Κρίσιμο σημείο έντασης αποτελεί το αίτημα για αφοπλισμό των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Η κυβέρνηση αλ-Σάραα θέλει να ενσωματώσει όλες τις ένοπλες ομάδες σε ενιαίο στρατό, αλλά οι Δρούζοι επιμένουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
Πολλοί από αυτούς παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στον Σάραα, ο οποίος έχει παρελθόν με ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ η εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένη – μόνο ένας Δρούζος υπουργός έχει διοριστεί.