Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε ανάρτηση με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Όπως ανέφερε: «51 χρόνια από την ιστορική ημέρα της 24ης Ιουλίου 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μια ημέρα ενότητας και υπερηφάνειας»
Μητσοτάκης: «Τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στη δικτατορία»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ιστορικής αυτής επετείου, υπενθυμίζοντας ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά απαιτεί διαρκή υπεράσπιση απέναντι σε εξωτερικές απειλές και εσωτερικές προκλήσεις.
«Η Δημοκρατία γιορτάζει, σήμερα, τη νίκη της Ελευθερίας απέναντι στην καταπίεση. Την επικράτηση του Κοινοβουλευτισμού σε βάρος του αυταρχισμού. Και την επιλογή της Ευρώπης αντί της καθηλωτικής εσωστρέφειας.Πενήντα ένα χρόνια από τότε που τις σηματοδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι επιλογές αυτές παραμένουν οι φωτεινοί φάροι της εθνικής μας διαδρομής», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 51η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους, μένοντας σε εγρήγορση. Γιατί η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη. Ιδίως σε μία συγκυρία κατά την οποία οι εχθροί της χρησιμοποιούν τα πιο ύπουλα όπλα: από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την τοξική παραπληροφόρηση των άκρων, μέχρι την εργαλειοποίηση προβλημάτων της εποχής μας όπως το Μεταναστευτικό.
Στις απειλές που διαμορφώνονται εκτός συνόρων δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την ενίσχυση της αμυντικής και διπλωματικής ισχύος της χώρας. Ενώ στις εσωτερικές προκλήσεις αντιπαρατάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας. Την πολύτιμη εσωτερική μας σταθερότητα. Και τη διατήρηση της Ελλάδας στην τροχιά προόδου και ευημερίας που επέλεξε τα τελευταία χρόνια. Ξεπερνώντας παθογένειες, λάθη και αστοχίες», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Και προσθέτει: «Γιορτάζουμε, λοιπόν, και φέτος την 24η Ιουλίου 1974, τιμώντας όσους αντιστάθηκαν χθες στη δικτατορία. Αποκρούοντας τον λαϊκισμό του σήμερα. Και στρέφοντας το βλέμμα και όλες μας τις δυνάμεις προς ένα καλύτερο αύριο. Η Δημοκρατία, άλλωστε, προχωρεί μόνον όταν οι πολίτες που εκτιμούν τις αξίες της αρνούνται να ζήσουν χωρίς αυτές. Γι΄αυτό και την προστατεύουν καθημερινά».
Φάμελλος: Τιμούμε όσες και όσους αγωνίστηκαν για να μπορεί ο λαός να αναπνέει ελεύθερα
«Σήμερα στην επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τιμούμε όσες και όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν για να μπορεί ο λαός να αναπνέει ελεύθερα», αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ακόμη: «Τιμούμε τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε καθημερινά να υπερασπιζόμαστε και να ενισχύουμε έμπρακτα.
Διεκδικώντας ισονομία και διαφάνεια αλλά και ένα Κράτος Δικαίου που δεν υπονομεύεται από κομματικές σκοπιμότητες και από μηχανισμούς εξουσίας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Διεκδικούμε μία Δημοκρατία που δεν φοβάται την Αλήθεια και τη Διαφάνεια.
Που δεν θα αφήνει τους πολίτες της χωρίς Οξυγόνο. Η ισχυρή Δημοκρατία απαιτεί ισχυρή Πολιτεία με Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Μία κοινωνία με ίσα δικαιώματα για όλες και για όλους. Αυτή είναι η δέσμευσή μας!».
Σήμερα στην επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τιμούμε όσες και όσους αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν για να μπορεί ο λαός να αναπνέει ελεύθερα.
Τιμούμε τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε καθημερινά να υπερασπιζόμαστε και να ενισχύουμε έμπρακτα.…
— Socratis Famellos (@SFamellos) July 24, 2025
ΚΚΕ για Μεταπολίτευση: Η αστική τάξη δεν διστάζει να εναλλάσσει τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας της
«Πριν από 51 χρόνια, στις 24/7/1974 κι ενώ είχε προηγηθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα της δικτατορίας εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο και η τουρκική εισβολή που το ακολούθησε, η Χούντα έπεσε και η πολιτική εξουσία παραδόθηκε στη λεγόμενη κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”, ως προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην ηγεσία της στρατιωτικής δικτατορίας, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και αστούς πολιτικούς ηγέτες της προδικτατορικής περιόδου, με προεξάρχοντα τον Κ. Καραμανλή», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:
«Βασικός στόχος αυτής της πολιτικής μεταβολής ήταν η ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας του λαού και της νεολαίας, η οποία είχε εκδηλωθεί σε συνθήκες όξυνσης των εργατικών-λαϊκών προβλημάτων, είχε μαζικοποιηθεί με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την αιματηρή καταστολή του και είχε κλιμακωθεί μετά το έγκλημα στην Κύπρο. Σε αυτές τις συνθήκες και υπό τον φόβο μιας πιο αποφασιστικής παρέμβασης του εργατικού – λαϊκού παράγοντα επιλέχθηκε η μετάβαση στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ως η καλύτερη επιλογή για τα συνολικά συμφέροντα της αστικής τάξης».
«Η δικτατορία -οι πρωταγωνιστές της οποίας είχαν εκκολαφτεί στο πλαίσιο των μηχανισμών του μεταπολεμικού κράτους, του αστικού στρατού, αλλά και του ΝΑΤΟ- στηρίχτηκε στους νόμους και στους μηχανισμούς που βρήκε έτοιμους από τις προδικτατορικές κυβερνήσεις για το χτύπημα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Αποτέλεσε γέννημα και προέκταση των χαρακτηριστικών και των αδιεξόδων του αστικού πολιτικού συστήματος αυτής της περιόδου, χρησιμοποιώντας πιο ανοικτά και πιο έντονη αντικομμουνιστική κρατική καταστολή.
Τόσο η επιβολή της Χούντας, όσο και η πτώση της και η αντικατάστασή της από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποδεικνύουν ότι η αστική τάξη δεν διστάζει να εναλλάσσει τις μορφές διαχείρισης της εξουσίας της,ανάλογα με τις εσωτερικές και διεθνείς προτεραιότητες και ανάγκες της, με μόνιμα θύματα την εργατική τάξη και το λαό», σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:
«Πενηνταένα χρόνια μετά, η ιστορική περίοδος της λεγόμενης “μεταπολίτευσης” προσφέρεται για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το σήμερα, για τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελος της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η συγκεκριμένη επέτειος και οι γενικόλογες αναφορές στην “αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”, αξιοποιούνται για τη συσκότιση του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα του σημερινού σάπιου και ξεπερασμένου κράτους, συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος».