Οι τεχνικές σχεδιασμού στοχεύουν ακόμη και σε παιδιά τριών ετών.
Μια διεθνής έρευνα σε 439 παιχνίδια για κινητά και online games διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά περιέχουν τεχνικές σχεδιασμού που μπορεί να στοχεύουν στη χειραγώγηση παικτών ηλικίας μόλις τριών ετών, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις ή να κάνουν αγορές που διαφορετικά δεν θα έκαναν. Η έρευνα διεξήχθει από εθνικούς φορείς καταναλωτών,συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (CCPC) στην Ιρλανδία.
Αποκρύπτουν την πραγματική τιμή των εικονικών νομισμάτων
Διαπιστώθηκε ότι στα παιχνίδια που αξιολογήθηκαν ήταν διαδεδομένες ορισμένες κοινές τεχνικές χειραγώγησης, συμπεριλαμβανομένης της «ύπουλης» – όπου οι πληροφορίες αποκρύπτονται σκόπιμα, για παράδειγμα η πραγματική τιμή των εικονικών νομισμάτων εντός παιχνιδιού.Εντόπισε μια τάση «γκρίνιας», όπου επαναλαμβανόμενες, φαινομενικά ατελείωτες ειδοποιήσεις ή υπενθυμίσεις οδηγούν έναν παίκτη να συμφωνήσει σε μια ενέργεια, όπως η πραγματοποίηση μιας αγοράς εντός εφαρμογής από απογοήτευση.
Παρατηρήθηκε επίσης μια τακτική χειραγώγησης γνωστή ως «παρεμπόδιση». Αυτό συμβαίνει όταν ένα παιχνίδι έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να εμποδίσει έναν παίκτη με έναν συγκεκριμένο τρόπο που τον αποθαρρύνει από το να λάβει μια απόφαση ή να αγοράσει για να προχωρήσει περαιτέρω.
Οι ανταμοιβές εντός του παιχνιδιού εξαργυρώνονται με επιβλαβείς καταναλωτικές πρακτικές
Η έρευνα επικεντρώθηκε και σε άλλες δυνητικά επιβλαβείς καταναλωτικές πρακτικές στον τρόπο με τον οποίο τα παιχνίδια χρησιμοποιούν τα «loot boxes».Αυτές είναι ανταμοιβές εντός παιχνιδιού που μπορούν να αγοραστούν με πραγματικό ή εικονικό νόμισμα ή να κερδιθούν παρακολουθώντας διαφημίσεις εντός παιχνιδιού ή αφιερώνοντας χρόνο στο παιχνίδι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 30% των παιχνιδιών με loot boxes αποκάλυψαν την παρουσία αυτού του μηχανισμού δημιουργίας εσόδων στο στάδιο της λήψης.
Επιπλέον, έδειξε ότι τα loot boxes, οι αγορές εντός παιχνιδιού και οι διαφημίσεις εντός παιχνιδιού ήταν εξίσου συνηθισμένα σε παιχνίδια που απευθύνονταν σε ηλικίες τριών ετών και άνω, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.
Αποκάλυψε επίσης τις λεγόμενες τακτικές επείγοντος τύπου που στόχευαν στην πίεση των παικτών να αγοράσουν αντικείμενα που ήταν διαθέσιμα μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ αυτό μπορεί να ήταν αναληθές.
Η ετήσια σάρωση ICPEN πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Μαρτίου και 11 Απριλίου του τρέχοντος έτους, με τη συμμετοχή 22 παγκόσμιων αρχών καταναλωτών – συμπεριλαμβανομένου του CCP.
Πηγή: RTΕ