Από τον ερχόμενο Αύγουστο, τίθεται σε ισχύ η απενεργοποίηση των ΑΜΚΑ για άτομα που δεν κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν έχουν οργανική σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά κάνουν περιστασιακή χρήση των υπηρεσιών λόγω κατοχής ΑΜΚΑ από προηγούμενα έτη.
Όπως δήλωσε στο συνέδριο του Economist ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η απόφαση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια εκκαθάρισης των μη ενεργών ΑΜΚΑ, με στόχο τον περιορισμό κατάχρησης πόρων και τη συγκράτηση της δαπάνης υγείας.
Έρχεται ψηφιακός «κόφτης» στις συνταγές
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού φίλτρου στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο θα ενεργοποιείται όταν κάποιο φάρμακο συγκρούεται με άλλο στη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Σκοπός είναι η αυτόματη απόρριψη μη ενδεδειγμένων συνταγών, με το μέτρο να αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του 2025.
Η εξοικονόμηση από τον «κόφτη» εκτιμάται έως και τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να επανεπενδύσει τους πόρους σε καινοτόμες θεραπείες.
ΠΕΦ: Κίνδυνος νέου μνημονίου αν δεν επενδύσουμε σωστά
Καμπανάκι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκρουσε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επισημαίνοντας πως η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επενδυτικό κενό. Αν δεν στηριχτούν στρατηγικοί τομείς, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η εξάρτηση από τις υπηρεσίες και το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσουν – όπως είπε – «ακόμη και σε νέο μνημόνιο».
Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως ο φαρμακευτικός κλάδος ήταν στους τρεις πρώτους σε προστιθέμενη αξία βάσει των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας στοχευμένη κατεύθυνση πόρων σε τομείς που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Δέμος: «Επενδυτικός οργασμός» στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DEMO, Δημήτριος Δέμος, έκανε λόγο για αναπτυξιακή έκρηξη στη βιομηχανία, αναφερόμενος στις νέες μονάδες παραγωγής που έχουν δημιουργηθεί σε Τρίπολη, Αττική, Σάπες Ροδόπης, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Τρίκαλα και άλλες περιοχές.
Η πρόοδος αυτή συνδέεται με το αναπτυξιακό clawback του 2019, το οποίο –όπως είπε– έδωσε ώθηση για επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Κοντοζαμάνης: Υγειονομικές προκλήσεις και στρατηγική Ευρώπης
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, μέλος του Δ.Σ. της HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority), στάθηκε στις ευρωπαϊκές προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως η γεωπολιτική αστάθεια, η αντιμικροβιακή αντοχή και η κλιματική κρίση. Όπως σημείωσε, η Ευρώπη αναπτύσσει στρατηγικά σχέδια για να ενισχύσει τη βιοασφάλεια και την ανταγωνιστικότητά της, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη.