Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ, το οποίο θα διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός, σε απάντηση στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν.
To Πεντάγωνο αποφάσισε να ενισχύσουν τις δυνάμεις αεράμυνας του Ισραήλ, με μία πυροβολαρχία από THAAD, τα πιο ισχυρά και προηγμένα αντιβαλλιστικά συστήματα που διαθέτουν, μαζί με 100 στρατιωτικό προσωπικό για την επιχειρησιακή λειτουργία και χρήση της.
⚠️ Before attacking Iran, the Israelis acquire THAAD missile Defence systems from the US.
This shows the extent of the next Israeli response, for Israel and the United States expecting an Iranian response so strong that other advanced air Defence systems are needed.
The Iron… pic.twitter.com/lUJcOnPBxx
— SHADI (@shadi_qh) October 12, 2024
Τι είναι το THAAD
Το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας THAAD έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εχθρικές εισερχόμενες απειλές, όπως τακτικά βαλλιστικά βλήματα ή και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειες, μέχρι 200 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων, ενώ μια πυροβολαρχία έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει ταυτόχρονα έως και 48 εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ, το THAAD είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να εμπλέξει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς τόσο έξω από την ατμόσφαιρα της Γης όσο μέσα στην ατμόσφαιρα, στην τελική φάση πτήσης των πυραύλων.
Με αυτόν τον τρόπο προστίθεται ακόμα ένα «επίπεδο» αντιπυραυλικής προστασίας, ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό την ισραηλινή αεράμυνα, μαζί με το Iron Dome, το David’s Sling και τα Arrow.
Το σύστημα THAAD χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill, δηλαδή τα βλήματα συγκρούονται με την απειλή για να την εξουδετερώσουν με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν συνολικά επτά πυροβολαρχίες με συστήματα THAAD, ενώ η μία πυροβολαρχία κοστίζει πάνω από 800 εκατ. δολάρια και αποτελείται από:
- το πανίσχυρο ραντάρ τύπου AN/TPY-2,
- δύο κινητές μονάδες διοίκησης – ελέγχου,
- σύστημα ελέγχου πυρός και επικοινωνίας,
- τουλάχιστον έξι συστήματα εκτόξευσης τοποθετημένα σε φορτηγό,
- με το κάθε σύστημα εκτόξευσης να διαθέτει οκτώ βλήματα αναχαίτισης.
Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, με οκτώ πυραύλους αναχαίτισης ο καθένας, καθώς και ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς.
Αυτές οι συστοιχίες έχουν τη δυνατότητα να συντονίζονται με διάφορα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα Aegis στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα Patriot, τα οποία στοχεύουν σε στόχους μικρότερου βεληνεκούς.