Η σκακιέρα της πολιτικής αντιπαράθεσης μετακινείται ξανά στο πεδίο των κοινοβουλευτικών ερευνών με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, Παύλο Μαρινάκη, να ξεδιπλώνει την στρατηγική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή είναι θεσμικά αναγκαία και πολιτικά έντιμη.
Γράφει ο Μίλτος Σακελλάρης
«Ποιος φοβάται την αλήθεια;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Alpha Radio, απαντώντας στα πυρά περί συγκάλυψης από την Αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «η Εξεταστική δεν αποκλείει, αντίθετα φωτίζει όλα όσα πρέπει να ειπωθούν». Επιπλέον, επέμεινε πως κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, καθώς δεν επιδιώκει να αποκρύψει ευθύνες – ούτε τις δικές της.
Όπως υπογραμμίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν περιορίζεται χρονικά ούτε θεματολογικά, καλύπτοντας την πορεία μιας υπόθεσης που ξεκινά ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’80, με έμφαση στον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 και εξής. «Η χώρα πλήρωσε πάνω από 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα και καταλογισμούς. Οφείλουμε να βρούμε τι πήγε στραβά και πότε. Δεν γίνεται να συζητάμε για τον έκτο όροφο ενός οικοδομήματος, αγνοώντας τα θεμέλιά του», σημειώνουν από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ακόμη πως η πρόταση της ΝΔ δεν αφήνει κανέναν έξω.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η Εξεταστική να εξετάσει και την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, με έμφαση στα τελευταία χρόνια, τα οποία «δεν εξαιρούνται και δεν καλύπτονται».
Κριτική στην Αντιπολίτευση: «Ειρωνεία και πολιτική ασυνέπεια»
Ο Παύλος Μαρινάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει με έντονο ύφος τη στάση της Αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «πολιτική ειρωνεία» από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, με αφορμή την κατάθεση κοινής πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Όπως υπογράμμισε «είναι τουλάχιστον παράδοξο να εγκαλούν για την εφαρμογή της ‘τεχνικής λύσης’ δύο υπουργούς της ΝΔ, όταν εκείνοι ήταν που την ξεκίνησαν και την επέκτειναν με υπουργική απόφαση το 2017». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόπειρα ποινικοποίησης πολιτικών επιλογών που είχαν ήδη υιοθετηθεί και από άλλες κυβερνήσεις, υπονομεύει την ουσία της συζήτησης.
«Δεν έχει νόημα να εξαντλούμε την ουσία σε ένα κατηγορητήριο για όσους απλώς συνέχισαν μια λύση που υιοθέτησαν και οι προηγούμενοι», είπε, καλώντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μην αντιμετωπίζουν το ζήτημα «μικροκομματικά».
Αναφερόμενος στις προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ποινικά δεδομένα που να δικαιολογούν αυτή την κίνηση. «Η ίδια η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις όπως τα Τέμπη, δεν έχει ασκήσει διώξεις ούτε σε μη πολιτικά πρόσωπα», εξήγησε, προσθέτοντας πως οι όποιες ευθύνες μπορούν να εξεταστούν πολιτικά, μέσα από τη διαδικασία της Εξεταστικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, αναγνωρίζοντας πως σήμερα υπάρχουν συνταγματικοί περιορισμοί ως προς την ποινική αξιολόγηση ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γενικότερο πλαίσιο και τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζονται οι Εξεταστικές Επιτροπές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όπως είπε, «δυστυχώς μέχρι σήμερα, αντί να υπηρετούν την αναζήτηση της αλήθειας, χρησιμοποιούνται από κόμματα της Αντιπολίτευσης ως εργαλείο αντιπαράθεσης».
Παρέθεσε μάλιστα το παράδειγμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη, λέγοντας πως «αντί για ένα ενιαίο πόρισμα που θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία, κατατέθηκαν οκτώ διαφορετικά πορίσματα, όσα και τα κόμματα». Κάλεσε τα κόμματα να εγκαταλείψουν αυτή τη νοοτροπία και να συμβάλουν στη θεσμική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Πότε θα γίνει η εξεταστική
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την ΚΟ της ΝΔ, αναμένεται να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή, τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την ψήφισή της από την Ολομέλεια, η Εξεταστική Επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της, καλώντας δεκάδες μάρτυρες. Η έναρξη των εργασιών της εξεταστικής θα αποφασιστεί από την Βουλή με την λογική να λέει πως θα αρχίσει με την έναρξη των εργασιών της, μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού.