Σε ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά στα τιμολόγια ρεύματος προχωρά μέχρι το τέλος τους έτους, αρχές του επόμενου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Του Κώστα Νούση
Η πρώτη αφορά στο νυχτερινό ρεύμα, το οποίο όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, αποτελεί «απομεινάρι» του παλιού ηλεκτρικού συστήματος και αυτό διότι, κατά τις βραδινές ώρες δεν υπήρχε σημαντική ζήτηση και για να μπορέσουν οι θερμικές μονάδες να κρατηθούν, «υποχρέωσε» την τότε ΔΕΗ να θεσπίσει το νυχτερινό τιμολόγιο.
Η πληθώρα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες αποδίδουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα τη νύχτα να παρουσιάζονται οι υψηλότερες τιμές ρεύματος, οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου σε επανασχεδιασμό του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η μετατόπιση της ζήτηση σε περιόδους όπου υπάρχει φθηνή τιμή, άρα και η θέσπιση του διζωνικού τιμολογίου, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αντικαταστήσει το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές.
Ουσιαστική επιδίωξη είναι η ζήτηση να μετακυλήσει κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες -χρονικά τοποθετείται μεταξύ 10 το πρωί και 3 το μεσημέρι- αλλά και το σαββατοκύριακο, ακόμα καλύτερα της Κυριακές, περίοδοι κατά τις οποίες ενώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν υπάρχει και η αντίστοιχη.
Άλλωστε, οι υπάρχοντες μετρητές, οι οποίοι είναι μεν παλιάς τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν δύο ζώνες, μία το μεσημέρι και μία τα σαββατοκύριακα, με το νέο καθεστώς να εισάγεται, αν όχι μέχρι το τέλος του έτους, αρχή του 2025.