Την Τέταρτη στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των 14 γαλάζιων βουλευτών που μετείχαν στην προανακριτική Τριαντόπουλου έπειτα από μήνυση που υπέβαλε η Μαρία Καρυστιανού, για εσχάτη προδοσία, παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή δεοντολογίας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπρόσωπου που χαρακτήρισε την απόφαση ως «μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας» και έκανε λόγο για «μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού».
Τη στάση των κομμάτων που ψήφισαν παρών στηλίτευσε, στην ομιλία του στη Βουλή, και ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την αθλιότητα. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης, διευκρίνισε πως «Μια αρνητική ψήφος σήμερα θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς, το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει».
Το κλίμα έντασης που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αναμένεται να μεταφερθεί στην Βουλή, την Τέταρτη στη συζήτηση και τελική λήψη απόφασης που θα διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.
Η επιτροπή δεοντολογίας είχε απορρίψει την μήνυση Καρυστιανού για τους βουλευτές Παναγή Καππάτου, Μαρίας Αντωνίου, Γεωργίου Βρεττάκου, Αγγελικής Δεληκάρη, Αθανασίου Ζεμπίλη, Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη, Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα, Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, Νεοκλή Κρητικού, Περικλή Μαντά, Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, Θωμαΐδος Οικονόμου, Σταύρου Παπασωτηρίου και Ασημίνας Σκόνδρα.
Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισε η ΝΔ, παρών το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ενώ υπέρ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ