Με την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την κατάθεση δύο προτάσεων προανακριτικής, κλείνει ο κύκλος των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών των κομμάτων, για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ.
της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το προεδρείο της βουλής, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για σύσταση εξεταστικής. Η συζήτηση και η ψήφιση της πρότασης στην Ολομέλεια, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνη την ημέρα η συζήτηση να διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών καθώς θεωρείται δεδομένη η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο Μάκης Βορίδης. Ο ορισμός των μελών της επιτροπής και οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο.
Το ίδιο διαδικαστικό μοτίβο θα ακολουθηθεί στα αιτήματα για προανακριτική.
Η κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια, μέχρι το τέλος του μήνα και αναμένεται να απορριφθούν με την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική κόντρα, από την απόφαση της κυβέρνησης να διερευνήσει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέσω εξεταστικής, απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διερευνήσει των πολιτικών ευθυνών.
Πυρά εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κυβερνητική πρόταση για εξεταστική δώρο στους Βορίδη και Αυγενάκη, λέγοντας πως «ένας αδύναμος Πρωθυπουργός εκβιαζόμενος από τους υπουργούς του, με αποτέλεσμα να κάνει δώρο στον κ. Βορίδη την παραγραφή και στον κ. Αυγενάκη την αμνήστευση…
Μια πρόταση που υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, που θα κληθεί να πληρώσει ένα πρόστιμο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω του πάρτι της διαφθοράς της «γαλάζιας» εγκληματικής οργάνωσης, όπως ακριβώς την περιγράφει η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν την πρόταση ΠΑΣΟΚ, προκειμένου όπως τόνισε «να έχουν μια ευκαιρία να πάρουν αποστάσεις από αυτή την άθλια μεθόδευση του Μαξίμου».
Στο ίδιο ύφος, απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στην κριτική του Παύλου Μαρινάκη που χαρακτήρισε ειρωνικό να διατυπώνει κατηγορητήριο ο ΣΥΡΙΖΑ για διατελέσαντες υπουργούς που ως ένα σημείο εφάρμοσαν την τεχνική λύση, «Ψηφίστε την πρόταση μας για Προκαταρκτική Επιτροπή ή αφήστε ελεύθερους τους βουλευτές σας να ψηφίσουν, αλλιώς θα επιβεβαιώσετε ότι είστε σε ομηρία από τους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη και για εσωκομματικούς λόγους παρεμποδίζετε την απόδοση Δικαιοσύνης ακόμη και σε θέματα που ζητά διερεύνηση η Ευρωπαία Εισαγγελέας».
«Κατηγορώ» ΣΥΡΙΖΑ-Νε.Αρ. σε ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο έριδες υπάρχουν και στην πλευρά της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που σε μια ακόμα περίπτωση δεν βρέθηκε κοινός τόπος για να «στριμωχθεί» η κυβέρνηση από ένα προοδευτικό μπλοκ, με την μορφή μιας κοινής πρότασης για προανακριτική επιτροπή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας την κοινή πρόταση του κόμματος του και της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως «αποδεικνύουμε ότι υπάρχει τρόπος συνεργασιών και καθαρών λύσεων απέναντι στον κ. Μητσοτάκη» ,για να τείνει χείρα συνεργασίας ακόμα μια φορά προς τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, η οποία αποτυπώνει πλήρως και τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις “γαλάζιες ακρίδες”. Έτσι δίνουμε απάντηση στη δεξιά. Με συγκεκριμένες προτάσεις και με συνεργασίες».
Ο ίδιος, ωστόσο, είχε δώσει εκ των προτέρων την απάντηση λέγοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει τη μοναχική πορεία και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα, από την αυτόνομη πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας οτι «ξαναπέφτει στο κενό των ίσων αποστάσεων που σημαίνει ένα πράγμα: την ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία», ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θα πρότεινα στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάσει ξανά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί, όλα είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για τετριμμένα μισόλογα, ανιστόρητους συμψηφισμούς και μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη».