Θετική για την πρώην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή ήταν η σημερινή (9/7) απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ακύρωσε την επιλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να της στερήσει την πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με έρευνα γύρω από υποτιθέμενη κατάχρηση χρημάτων για κοινοβουλευτικούς βοηθούς.
Η Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο Qatargate, είχε ζητήσει να της δοθούν τα σχετικά έγγραφα επικαλούμενη τους κανονισμούς περί διαφάνειας της ΕΕ. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημά της, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.
Όπως έκρινε το Γενικό Δικαστήριο, το Ευρωκοινοβούλιο ερμήνευσε λανθασμένα τη νομοθεσία της ΕΕ για τη διαφάνεια, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι η δημοσίευση των εγγράφων θα έβλαπτε τη δικαστική διερεύνηση ή θα παραβίαζε τις αρχές δικαιοσύνης.
«Τα αιτούμενα έγγραφα … δεν συντάχθηκαν για τους σκοπούς της διαδικασίας … και δεν περιέχουν εσωτερικές θέσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με τον εν λόγω φάκελο της υπόθεσης», ανέφερε το Δικαστήριο, σύμφωνα με το Politico.
Το δικαστήριο διευκρίνισε επίσης ότι τα στοιχεία που ζήτησε η Εύα Καϊλή αφορούν διαφορετικό αντικείμενο από αυτό της ποινικής υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται η ίδια.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσβαση στα αιτούμενα έγγραφα δεν μπορεί να απορριφθεί για λόγους προστασίας της δικαστικής διαδικασίας», υπογράμμισε το δικαστήριο.
Η 46χρονη Καϊλή υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2014 και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε και συνελήφθη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρημάτων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatargate που αφορούν δραστηριότητες ξένων κρατών στις Βρυξέλλες.
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε να αρθεί η βουλευτική της ασυλία, βασιζόμενη σε έκθεση της OLAF για «υποψίες απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ» σε σχέση με αμφισβητούμενες πληρωμές στους συνεργάτες της.
Τον Φεβρουάριο του 2024, η Καϊλή προσέφυγε κατά της άρσης ασυλίας της, με τον δικηγόρο της, Σπύρο Παππά, να κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη» ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι η OLAF είχε ήδη κλείσει την υπόθεση και πως τα γεγονότα ανήκαν στο παρελθόν.
Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να άρει την ασυλία της, επιτρέποντας στην EPPO και την OLAF να συνεχίσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον της.