Σε φιάσκο κατέληξε το μεγαλεπήβολο νομοσχέδιο κοινωνικής πρόνοιας του Κιρ Στάρμερ με στόχο την περικοπή επιδομάτων.
Γράφει ο Χρυσόστομος Λουκάς
Δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές το καταψήφισαν, η υπουργός Οικονομικών έβαλε τα κλάματα στη βουλή και οι αγορές μυρίστηκαν αίμα και άρχισαν να ξεπουλάνε ομόλογα.
Εξέγερση κυβερνητικών βουλευτών κατά Στάρμερ.
Το νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια εν τέλει πέρασε την Τρίτη, με πλειοψηφία μόλις 75 εδρών όταν η κυβερνητική πλειοψηφία φτάνει τις …165.
Είχε προηγηθεί εξέγερση κυβερνητικών βουλευτών που απέρριπταν περικοπές και αυστηροποίηση κριτηρίων επιδομάτων για άτομα με χρόνιες παθήσεις, με στόχο την εξοικονόμηση άνω των 5 δις λιρών από τον προϋπολογισμό.
Η αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου και σύμμαχος του Στάρμερ, Ρέιτσελ Ριβς, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της πίσω από τον πρωθυπουργό που υπερασπιζόταν το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο, όχι όμως και την ίδια.
Οι αγορές προεξοφλούσαν την αποπομπή της μετά το φιάσκο στη βουλή αλλά και αυξήσεις φορολογίας για κάλυψη της τρύπας των 5 δις.
Το σκηνικό στο βρετανικό κοινοβούλιο θύμισε τον αλλοπρόσαλλο προϋπολογισμό της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, που κατέθεσε σχέδιο με περικοπές φόρων και χρηματοδότησή τους με δανεισμό εν μέσω κρίσης.
Η Τρας άντεξε 49 μέρες πρωθυπουργός και παραμένει το συντομότερο ανέκδοτο βρετανικής πρωθυπουργίας.
Τα δάκρυα των.. δυο δισεκατομμυρίων λιρών.
Τα δάκρυα της Ριβς, που επισήμως αποδόθηκαν σε καθαρά προσωπικούς λόγους, ανέδειξαν στους πάντες το πρόβλημα του Στάρμερ.
Είχε καταθέσει το εμβληματικό του νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Υγεία και εξοικονόμησης πόρων, προκάλεσε όμως μια από τις μεγαλύτερες εσωκομματικές εξεγέρσεις στην βρετανική ιστορία.
Η ικανότητά του πλέον να ηγηθεί του κόμματος, μετά την άτακτη υποχώρηση για να περάσει το νομοσχέδιο, αμφισβητείται ανοιχτά και παρά την εκλογική του νίκη πριν έναν χρόνο με πλειοψηφία– ρεκόρ 174 εδρών.
Στον επόμενο γύρο και πριν το φθινόπωρο, θα πρέπει να αναζητηθούν πάνω από 6.5 δις λίρες για τον προϋπολογισμό και ήδη κανείς στην βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει αυξήσεις φόρων, είτε περικοπή κρατικών δαπανών.
Όλα όμως θα περάσουν από τον Προκρούστη της -ισχυρής πλέον- εσωκομματικής αντιπολίτευσης και από το μικροσκόπιο των αγορών.
Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο τα δάκρυα της Ριβς, που έσβησαν 2 δις από τις αγορές, να ήταν προφητικά, παρά της καθυστερημένες διαβεβαιώσεις Στάρμερ ότι η υπουργός οικονομικών του είναι εδώ για να μείνει.