Η Βουλγαρία αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή παραγωγή μαύρου χαβιαριού, σύμφωνα με δηλώσεις του Εμίλ Αραμπάντζιεφ, προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Μαύρου Χαβιαριού, στο κρατικό πρακτορείο BTA. Η χώρα ανταγωνίζεται πλέον στα ίσια παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και πραγματοποιεί εξαγωγές σε απαιτητικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Σημαντικά μερίδια σε ΗΠΑ, Ισπανία και Ασία
Όπως αποκάλυψε ο Αραμπάντζιεφ, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μεγάλους καταναλωτές του βουλγαρικού προϊόντος. Παράλληλα, η παρουσία της Βουλγαρίας ενισχύεται στην Ιβηρική και την Ωκεανία, ενώ η Ιαπωνία δείχνει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις με νέους αγοραστές βρίσκονται σε εξέλιξη, με φόντο το ξεκίνημα της νέας περιόδου παραγωγής τον Οκτώβριο.
Προκλήσεις από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Ευρώπης
Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τους νέους δασμούς που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ, ο Αραμπάντζιεφ εκτίμησε ότι είναι απίθανο να ανατραπούν οι εμπορικές συμφωνίες. Παρότι η τιμή ενδέχεται να αυξηθεί, η υψηλή ζήτηση και η έλλειψη του προϊόντος στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στους εμπόρους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους απρόσκοπτα.
Ραγδαία άνοδος της εγχώριας κατανάλωσης
Αξιοσημείωτη είναι η εσωτερική δυναμική που καταγράφει το προϊόν. Η κατανάλωση χαβιαριού στη Βουλγαρία έχει υπερδιπλασιαστεί, από 500 κιλά ετησίως πριν από μία δεκαετία, σε πάνω από 1 τόνο κάθε μήνα σήμερα. «Η αύξηση είναι εντυπωσιακή και δείχνει πόσο έχει αγαπηθεί το προϊόν εντός συνόρων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το βουλγαρικό χαβιάρι από μουρούνα ξεχωρίζει για τη μοναδική του γεύση και υφή και, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ακριβά και ποιοτικά παγκοσμίως.
Πολυτελές αλλά προσιτό
Παρότι είδος πολυτελείας, οι παραγωγοί επιδιώκουν να το καταστήσουν προσβάσιμο. Η τυπική τιμή πώλησης στην εγχώρια αγορά αγγίζει τα 96 λέβα (περίπου 49 ευρώ) για 30 γραμμάρια, ενώ η τιμή ανά κιλό ξεπερνά τα 1.650 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Αραμπάντζιεφ, «είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει κανείς».
Κουλτούρα κατανάλωσης και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο κλάδος έχει κάνει σημαντικά βήματα και στην προώθηση κουλτούρας κατανάλωσης, μέσω της Ένωσης Εμπόρων Μαύρου Χαβιαριού που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Μεταξύ των βασικών στόχων είναι:
- η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου,
- η προώθηση του προϊόντος στην εστίαση και
- η αναγέννηση του πληθυσμού του οξύρρυγχου στον Δούναβη, μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Γιορτή για την πολυτέλεια του βυθού
Με αφορμή την Εθνική Ημέρα Χαβιαριού στις ΗΠΑ (18 Ιουλίου), η οποία τιμά την παράδοση και τη γαστρονομική του αξία, και η Βουλγαρία γιορτάζει την πορεία ενός προϊόντος που από ιδιωτική πρωτοβουλία τριάντα ετών έχει μετατραπεί σε σημαντικό εξαγώγιμο αγαθό.
Άλλωστε, όπως καταλήγει ο πρόεδρος του συνδέσμου, «οι Βούλγαροι αγαπούν το χαβιάρι σκέτο – για τη γεύση του και μόνο».