Ο Τομ Χανκς δεν χρειάστηκε ποτέ κραυγαλέες κινήσεις ή εξώφυλλα για να γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους και σεβαστούς ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Με παρουσία που θυμίζει τον «διπλανό» άνθρωπο και με υποκριτική γκάμα που ενώνει το χιούμορ με το δράμα, έχτισε μια διαδρομή γεμάτη ρόλους, βραβεία και βαθιές συγκινήσεις. Η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια το δεύτερο σπίτι του, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για ουσιαστική σύνδεση.
Από την Καλιφόρνια στο Χόλιγουντ
Γεννημένος στις 9 Ιουλίου 1956 στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας, από πατέρα μάγειρα και μητέρα νοσηλεύτρια πορτογαλικής καταγωγής, ο Τομ Χανκς έζησε από μικρός την αστάθεια του διαζυγίου και τις διαρκείς μετακινήσεις. Αυτό το ανήσυχο ξεκίνημα θα τον οδηγήσει αργότερα στο θέατρο, και από εκεί στον κινηματογράφο.
Η πρώτη του αναγνωρίσιμη εμφάνιση έγινε μέσα από την τηλεοπτική σειρά “Bosom Buddies” (1980–1982), ωστόσο η μεταπήδηση στη μεγάλη οθόνη ήρθε λίγο μετά, με κωμικές επιτυχίες όπως το “Splash” και το “Bachelor Party”.
Το 1988, το “Big” της Πένυ Μάρσαλ γίνεται η ταινία-τομή. Η ερμηνεία του ως παιδί στο σώμα ενήλικα τον φέρνει στην πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ και καθιστά σαφές πως έχει κάτι περισσότερο από κωμικό timing.
Το κινηματογραφικό φαινόμενο της δεκαετίας του ’90
Η δεκαετία του ’90 είναι η δεκαετία του Τομ Χανκς. Με το “Philadelphia” (1993) και το “Forrest Gump” (1994), γίνεται ο πρώτος ηθοποιός από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι που τιμάται με δύο διαδοχικά Όσκαρ. Η κοινωνική τόλμη του “Philadelphia” και η υπαρξιακή απλότητα του “Forrest Gump” εδραιώνουν την ηθική και καλλιτεχνική του φυσιογνωμία.
Ακολουθούν ρόλοι που συνδέθηκαν με τη σύγχρονη κινηματογραφική μνήμη: “Apollo 13”, “Saving Private Ryan”, “The Green Mile”, ενώ παράλληλα δανείζει τη φωνή του στον σερίφη Woody στο “Toy Story”, δημιουργώντας έναν εμβληματικό ήρωα για γενιές παιδιών.
Η ελληνοφιλία δεν είναι τουριστική υπόθεση
Το 1988, ο Χανκς παντρεύεται τη Ρίτα Γουίλσον, Ελληνίδα από την πλευρά του πατέρα της (Πομάκος της Ξάνθης) και της μητέρας της (από τη Δρόπολη της Βορείου Ηπείρου). Ο ίδιος βαπτίζεται Ορθόδοξος Χριστιανός και αποκτά ελληνική υπηκοότητα. Κάθε καλοκαίρι, η Αντίπαρος γίνεται το καταφύγιό του. Η σχέση του με την Ελλάδα είναι ουσιαστική, ταπεινή, χωρίς lifestyle επιτήδευση.
Έχει μάλιστα στηρίξει παραγωγές όπως οι «Γάμοι αλά ελληνικά» της Νία Βαρντάλος, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ομογενειακής κουλτούρας στις ΗΠΑ.
Ο 21ος αιώνας του Τομ Χανκς: Ρόλοι με αξίες
Η πορεία του συνεχίζεται αδιάκοπα: “Cast Away”, “Road to Perdition”, “Catch Me If You Can”, “The Da Vinci Code”, “Captain Phillips”, “Sully”, “The Post”. Σε κάθε ταινία, ένας άλλος Χανκς, μα πάντα ο ίδιος: αξιόπιστος, βαθύς, αληθινός.
Το 2013 κάνει το θεατρικό του ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, απέφυγε την υπερπαραγωγική φθορά που συχνά πλήττει τους σταρ της γενιάς του.
Ανθρωπισμός, παραγωγή, επιρροή
Ο Χανκς δεν είναι απλώς ηθοποιός. Είναι και παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φιλάνθρωπος. Έχει στηρίξει πολυάριθμες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές υψηλής αξίας, μεταξύ των οποίων οι σειρές “Band of Brothers” και “The Pacific”.
Το 2016, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ένα από τα κορυφαία παράσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αληθινό πρόσωπο ενός σταρ
Στα 69 του χρόνια (γενέθλια σήμερα, 9 Ιουλίου 2025), ο Τομ Χανκς παραμένει ενεργός, δημιουργικός και επίκαιρος. Η πορεία του δεν καθορίζεται από τις μόδες αλλά από την ακεραιότητα και τη συνέπεια.
Για την Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω από επισκέπτης. Είναι ένα πρόσωπο αναφοράς, ένας ειλικρινής φίλος, ένας διεθνής πρεσβευτής της ομορφιάς και της ελευθερίας που πρεσβεύει η χώρα μας.
Και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, παραμένει ένας ηθοποιός που δεν έπαιξε ποτέ ρόλους για να αρέσει, αλλά για να μείνει.