Κατατέθηκε στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου από το υπουργείο Υγείας, υπό τον τίτλο «Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ – Ρυθμίσεις για μη καπνικά προϊόντα – Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Η πρώτη συζήτηση και επεξεργασία του νομοθετήματος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν για την πώληση, προώθηση και διανομή προϊόντων όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ προβλέπει την εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού εργαλείου για την εποπτεία τους. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση ανηλίκων σε ουσίες και προϊόντα που ενέχουν κινδύνους για την υγεία τους. Ειδικότερα:
α) η απαγόρευση της πώλησης, προσφοράς και διάθεσης, με οποιονδήποτε τρόπο, των προϊόντων αυτών σε ανηλίκους,
β) η θέσπιση της υποχρέωσης αναζήτησης στοιχείων ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης,
γ) η υποχρεωτική αναγγελία στην Ελληνική Αστυνομία ή σε Λιμενική Αρχή των ιδιωτικών εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, εφόσον σε αυτές συμμετέχουν ανήλικοι, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
δ) η καθιέρωση αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων και
ε) η πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις πώλησης, προσφοράς και διάθεσης καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και από ανηλίκους, καθώς και σε περιπτώσεις εισόδου, παραμονής και απασχόλησής τους σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ.
Στο κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η γνώμη της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), σύμφωνα με την οποία «κρίνεται θετικά ένα σχ/ν που στοχεύει αφενός στον περιορισμό της διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας των προϊόντων καπνού, των λοιπών προϊόντων που εξομοιώνονται με αυτά (ηλεκτρονικά τσιγάρα, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού κ.λπ.) και των αλκοολούχων ποτών σε άτομα κάτω των δεκαοκτώ ετών, αφετέρου στην αποτροπή της άμεσης και έμμεσης προώθησης των προϊόντων αυτών προς ανηλίκους, με ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με την εμπορική πρακτική, την πώληση, τη διάθεση αλλά και την είσοδο, παραμονή και εργασία τους σε χώρους πώλησης, διάθεσης και κατανάλωσης των προϊόντων αυτών».
Η ΟΚΕ επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις, όπως ότι το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει πρόβλεψη για την πώληση και διάθεση των προϊόντων αλκοόλ και καπνού, καθώς και για τον έλεγχο της ενηλικότητας ατόμων που προβαίνουν είτε σε τηλεφωνικές παραγγελίες είτε σε αγορά προϊόντων στο διαδίκτυο, ή και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελίας και διανομής προϊόντων.