Τα τελευταία χρόνια, η Καθολική Εκκλησία έχει εκτεθεί για την συγκάλυψη εκατοντάδων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Ιστορίες τρόμου για αυτούς τους σεβαστούς οργανισμούς έχουν γίνει ευρέως γνωστές μέσω των μέσων ενημέρωσης, όπως η τηλεοπτική εκπομπή «The Keepers», που αναφέρεται στην Αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, και η ταινία «Spotlight», η οποία επικεντρώνεται στην περιοχή της Βοστώνης.
Φυσικά από τη λίστα δεν λείπουν και τα σκάνδαλα οικονομικής φύσεως που έχουν προκαλέσει τρικυμία στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.
Το nonpaper φέρνει στο φως τις σοκαριστικές περιπτώσεις στον απόηχο των πληροφοριών για το φερόμενο σκάνδαλο με υπεξαίρεση 3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Σκάνδαλα παιδεραστίας
Οι περιπτώσεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας συνεχίζουν να έρχονται στο φως. Τον Αύγουστο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνιας δημοσίευσε μία αναφορά μεγάλης κριτικής επιτροπής, η οποία κατονόμαζε πάνω από 300 κατηγορούμενα άτομα και περιέγραφε τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία. Μέσα από αυτήν την πρωτοφανή έρευνα, περισσότερα από 1.000 παιδιά δήλωσαν ότι είχαν κακοποιηθεί από μέλη έξι επισκοπών στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών. Ακόμα περισσότερα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν και να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Ξεκινώντας από το 2016, η μεγάλη κριτική επιτροπή της Πενσυλβάνια ανέκρινε δεκάδες μάρτυρες και εξέτασε εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων από κάθε επισκοπή της Πολιτείας, εκτός από τις επισκοπές της Φιλαδέλφειας και της Άλτονα-Τζονστάουν, οι οποίες είχαν ήδη διερευνηθεί. Πολλά θύματα δήλωσαν ότι είχαν ναρκωθεί ή χειραγωγηθεί με κάποιον άλλο τρόπο. Ορισμένα θυμήθηκαν ακόμα και τη σωματική κακοποίηση από μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία δεν πίστευαν τις ιστορίες τους.
Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αφού άκουσε για την έρευνα στην Πενσυλβάνια, η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Παμ Μπόντι, ένιωσε την ανάγκη να αναλάβει δράση στη δική της Πολιτεία. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχουν παρόμοιες ιστορίες στη Φλόριντα», δήλωσε η Μπόντι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Τον Οκτώβριο του 2018, η Μπόντι ανακοίνωσε ότι προχωρά με μία έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία. Η Μπόντι δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τοπικούς εισαγγελείς και θα εξετάσει τα αρχεία από όλες τις επτά καθολικές επισκοπές της Φλόριντα. Οι επτά επίσκοποι στη Φλόριντα δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με αυτές τις έρευνες. Η Μπόντι δημιούργησε επίσης μία ιστοσελίδα καταγγελιών, όπου άτομα μπορούν να αναφέρουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από Καθολικούς ιερείς στη Φλόριντα, είτε από το παρελθόν είτε από το παρόν. Η ιστοσελίδα ζητά τα ονόματα των κακοποιών, τον οργανισμό, την τοποθεσία, την ημερομηνία και άλλα απαραίτητα στοιχεία. Σύμφωνα με τη Μπόντι, περισσότερα από 15 θύματα έχουν ήδη έρθει μπροστά κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να πολλαπλασιαστούν. «Οποιοσδήποτε ιερέας εκμεταλλεύεται τη θέση του εξουσίας και εμπιστοσύνης για να κακοποιήσει ένα παιδί, είναι ντροπή για την εκκλησία και απειλή για την κοινωνία», δηλώνει η Μπόντι.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις Αμερικανικές Καθολικές Εκκλησίες. Τον Μάιο του 2018, 34 Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι στη Χιλή προσφέρθηκαν να παραιτηθούν μετά από ένα σκάνδαλο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και συγκάλυψης. Τον Ιούνιο του 2018, ένας πρώην διπλωμάτης του Βατικανού καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για αδικήματα παιδικής πορνογραφίας. Τον Ιούλιο του 2018, ένας Αυστραλός αρχιεπίσκοπος, ο Φίλιπ Γουίλσον, παραιτήθηκε αφού καταδικάστηκε για την απόκρυψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από άλλον ιερέα.
Έχει αντιδράσει η Καθολική Εκκλησία;
Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη το 2013, μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων κατά αυτών των επιθέσεων, αλλά πολλοί λένε ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να λογοδοτήσουν οι επίσκοποι. Τον Αύγουστο του 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε σε όλους τους Ρωμαιοκαθολικούς, καταδικάζοντας την κακοποίηση και απαιτώντας να σταματήσουν οι συγκάλυψεις. «Με ντροπή και μεταμέλεια, παραδεχόμαστε ως εκκλησιαστική κοινότητα ότι δεν ήμασταν εκεί που έπρεπε να είμαστε, ότι δεν δράσαμε εγκαίρως, συνειδητοποιώντας το μέγεθος και τη σοβαρότητα της ζημιάς που προκλήθηκε σε τόσες πολλές ζωές», λέει ο Φραγκίσκος. «Δεν δείξαμε φροντίδα για τους μικρούς· τους εγκαταλείψαμε.» Ο προκάτοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος, έχει κατηγορηθεί ότι δεν προστάτευσε τα παιδιά και δεν προχώρησε με έρευνες.
Η Καθολική Εκκλησία τείνει να είναι σιωπηλή όταν αυτές οι κατηγορίες γίνονται γνωστές στο κοινό. Μαζί με τη Φλόριντα και την Πενσυλβάνια, άλλες δεκατρείς πολιτείες των ΗΠΑ διερευνούν τώρα ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση που συνδέονται με την Καθολική Εκκλησία. Όσο περισσότερο η Καθολική Εκκλησία εκτίθεται, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.
Οικονομικά σκάνδαλα
Η Καθολική Εκκλησία έχει εμπλακεί σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά οικονομικά σκάνδαλα περιλαμβάνουν:
Σκάνδαλο της Τράπεζας του Βατικανού (IOR)
Η Τράπεζα του Βατικανού (Istituto per le Opere di Religione – IOR) έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν τη δεκαετία του 1980, όταν η τράπεζα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο σκάνδαλο της κατάρρευσης της ιταλικής τράπεζας Banco Ambrosiano. Ο πρόεδρος της Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, βρέθηκε νεκρός κάτω από μια γέφυρα στο Λονδίνο το 1982. Η Banco Ambrosiano είχε στενές σχέσεις με την Τράπεζα του Βατικανού, και υπήρξαν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Σκάνδαλο της διοίκησης της Αποστολικής Κάμερας
Η Αποστολική Κάμερα, που διαχειρίζεται την περιουσία της Αγίας Έδρας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο κατηγοριών για κακοδιαχείριση. Στις αρχές του 2000, ανακαλύφθηκε ότι μεγάλα ποσά από τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας είχαν επενδυθεί σε αμφιλεγόμενα επιχειρηματικά εγχειρήματα, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή.
Το σκάνδαλο του Vatileaks
Αν και κυρίως πολιτικό, το Vatileaks, που ξέσπασε το 2012, αποκάλυψε και σημαντικές οικονομικές ατασθαλίες στο εσωτερικό του Βατικανού. Διέρρευσαν έγγραφα που φανέρωναν διαφθορά, κακοδιαχείριση και σπατάλη στα οικονομικά της Αγίας Έδρας, ενώ αποκαλύφθηκαν και σκάνδαλα που αφορούσαν την ιδιοκτησία ακινήτων.
Σκάνδαλο με επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο
Το 2019, η Καθολική Εκκλησία κατηγορήθηκε για κακή χρήση κεφαλαίων που προέρχονταν από εισφορές πιστών για τη φιλανθρωπική δράση της. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων είχε χρησιμοποιηθεί για την αγορά πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, αντί για τους αναμενόμενους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ξέπλυμα χρήματος μέσω του Βατικανού
Το Βατικανό έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για συμμετοχή σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Κατά τη διάρκεια των ετών, υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη και μεταφορά χρημάτων που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες.
Οικονομικά σκάνδαλα επί Πάπα Φραγκίσκου
Παρά τις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου να φέρει διαφάνεια και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κατά τη διάρκεια της θητείας του αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα που αφορούν κακοδιαχείριση κεφαλαίων της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση της επένδυσης στο Λονδίνο. Οι ανακρίσεις που ξεκίνησαν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις δείχνουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης.
Αυτά τα σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας, και παρά τις προσπάθειες των ηγετών της να τα αντιμετωπίσουν, το ζήτημα της οικονομικής διαφάνειας παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών.