Ένα μυστικό κυβερνητικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών ήρθε στο φως στη Βρετανία, έπειτα από πρωτοφανή διαρροή προσωπικών δεδομένων σχεδόν 19.000 ατόμων που είχαν αιτηθεί άσυλο στη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία των αιτούντων – ονόματα, στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες οικογενειακής κατάστασης – διέρρευσαν από αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας τον Φεβρουάριο του 2022, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστικού φύλλου που εστάλη εκτός των επίσημων καναλιών.
Το Υπουργείο ενημερώθηκε επισήμως μόλις τον Αύγουστο του 2023, και εννέα μήνες αργότερα δημιούργησε ένα νέο, εμπιστευτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, μέσω του οποίου 4.500 Αφγανοί έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλοι 600 και οι οικογένειές τους αναμένονται το προσεχές διάστημα.
Η υπόθεση παρέμενε μυστική επί τρία χρόνια
Η ύπαρξη τόσο της διαρροής όσο και του προγράμματος κρατήθηκε κρυφή για περισσότερο από τρία χρόνια. Όμως, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η εντολή αποσιώπησης άρθηκε και οι λεπτομέρειες ήρθαν στο φως.
Ο δικαστής Τζάστις Τσαμπερλέιν επισήμανε ότι είναι «αρκετά πιθανό» κάποιοι από όσους είδαν τη σχετική ανάρτηση στο Facebook να ήταν συνεργάτες των Ταλιμπάν ή να ενημέρωσαν πρόσωπα που σχετίζονται με το καθεστώς.
Thousands of Afghans relocated to UK under secret government scheme after defence data breach https://t.co/N33MMKjMKF
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 15, 2025
“This official mistakenly believed that they were sending the names of 150 applicants, however the spreadsheet in fact contained personal information associated to 18,714 Afghans”
Defence Secretary John Healey outlines details of the MoD data breach https://t.co/5AXbelzree pic.twitter.com/EokKzOK9Lp
— BBC Politics (@BBCPolitics) July 15, 2025
Συγγνώμη στη Βουλή και ερωτήματα για τις συνέπειες
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη προς τα πρόσωπα που επηρεάστηκαν από το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε «μία από τις πολλές απώλειες δεδομένων» της περιόδου αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το λάθος ήταν σοβαρό σφάλμα του Υπουργείου Άμυνας, αν και η Μητροπολιτική Αστυνομία έκρινε πως δεν ήταν απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας.
Το υπουργείο αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν υπήρξαν συλλήψεις ή απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα της διαρροής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητη επανεξέταση, θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο» κάποιο άτομο να στοχοποιήθηκε αποκλειστικά εξαιτίας της.
Η κυβέρνηση αποδίδει την υπόθεση σε “ανθρώπινο λάθος”
Η παραβίαση φαίνεται να προκλήθηκε από ανώνυμο υπάλληλο που διαβίβασε το αρχείο μέσω μη εξουσιοδοτημένων καναλιών. Τα θύματα της διαρροής ενημερώθηκαν επισήμως μόλις στις 15 Ιουλίου του 2025.
Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, η κυβέρνηση επιμένει ότι το μυστικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης υπήρξε αποτελεσματικό και κρίσιμο, περιορίζοντας τις επιπτώσεις ενός εν δυνάμει επικίνδυνου περιστατικού κυβερνητικής αμέλειας.