Η Ελλάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς στο προκαταρκτικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη».
Όλα δείχνουν πως το σχετικό προσχέδιο θα εγκριθεί χωρίς αλλαγές.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό είχε προκαλέσει στην Αθήνα η ανακοίνωση ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με την Turkish Petroleum για την εκτέλεση γεωλογικών ερευνών σε τέσσεριες θαλάσσιες περιοχές.
Αν και δεν δόθηκαν επίσημα στοιχεία για το πού ακριβώς θα γίνουν οι έρευνες, διπλωματικές πηγές στη χώρα μας ανέφεραν ότι, με βάση σχετικό χάρτη που φέρεται να δημοσιοποίησε η λιβυκή πλευρά, οι περιοχές αυτές βρίσκονται νοτίως της μέσης γραμμής με την Ελλάδα. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η Τουρκία ακολουθεί σταθερά μια πολιτική αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των νησιών και της Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επανέφερε το αίτημα να ενσωματωθούν εκ νέου στα συμπεράσματα της Συνόδου οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου 2019, με τις οποίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταστήσει σαφές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο, δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.