Την ανάγκη για επίσημη και σαφή ερμηνεία του τρόπου υπολογισμού για τις υπερωρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με δημόσια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρει, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει επανειλημμένα αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως – μέχρι στιγμής – να έχει λάβει επίσημη απάντηση. «Δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς καθαρές οδηγίες, ειδικά για το αν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό η υπερεργασία και τα διαλείμματα, που δεν θεωρούνται χρόνος εργασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Μισή ώρα το μήνα δεν είναι σκάνδαλο»
Η ΠΟΞ επιχειρεί να αποδομήσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον αριθμό των 45.000 ωρών υπερωρίας, επισημαίνοντας ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα:
Με δεδομένο ότι ο κλάδος απασχολεί πάνω από 220.000 εργαζομένους, και τον Απρίλιο εργάζονται τουλάχιστον οι μισοί, η αναλογία αντιστοιχεί σε λιγότερο από μισή ώρα υπερωρίας ανά εργαζόμενο για ολόκληρο τον μήνα – ή λιγότερο από ένα λεπτό την ημέρα.
«Αν έχουν υπολογιστεί και υπερεργασία ή χρόνος διαλείμματος, τότε μιλάμε για στατιστικά χωρίς νόημα, που παραπλανούν τη δημόσια συζήτηση», υπογραμμίζεται στο σχόλιο της Ομοσπονδίας.
Η Ψηφιακή Κάρτα, το εργασιακό και η πραγματικότητα του κλάδου
Παράλληλα, η ΠΟΞ αναδεικνύει τη δομική έλλειψη προσωπικού στον ξενοδοχειακό τομέα, με χιλιάδες κενές θέσεις, κάτι που καθιστά αναπόφευκτη την υπερωριακή ενίσχυση – η οποία, όπως αναφέρει, διευκολύνεται σήμερα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Με το νέο σύστημα, έχει μειωθεί το σχετικό κόστος, αφού οι υπερωρίες δεν επιβαρύνονται με εργοδοτικές εισφορές.
Ωστόσο, η Ομοσπονδία εστιάζει στα προβλήματα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας:
«Αντί να εστιάζουμε στη νόμιμη και ελεγχόμενη υπερωριακή εργασία σε έναν από τους πιο ρυθμισμένους κλάδους της οικονομίας, ας μιλήσουμε για τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις – και δεν αντιμετωπίζονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΞ.