Του Δημήτρη Δαμιανού
Ελεύθερος είναι πλέον ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο οποίο έγινε δεκτό το αίτημά του να μετατραπεί η σε βάρος του κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, για τον άγριο ξυλοδαρμό της εν διαστάσει συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου.
Ο ίδιος ο Απ.Λύτρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποφυλάκισή του δήλωσε «ανακουφισμένος» για την απόφαση και ευχαρίστησε όσους στάθηκαν στο πλευρό του, ενώ στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε μία σειρά περιοριστικών όρων μέχρι τη δίκη και συγκεκριμένα
— απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων
— απαγόρευση επικοινωνίας άμεσα ή έμμεσα με χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων προσώπων, παρά μόνο για θέματα που αφορούν το ανήλικο τέκνο μέσω δικηγόρων.
— υποχρέωση συμμετοχής σε συμβουλευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης.
Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας σε βάρος του Απ.Λύτρα, από το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, πάντα στο πλαίσιο του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας. Την ίδια πρόταση είχε κάνει και ο εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου, με τον ποινικολόγο να παραπέμπεται να δικαστεί άμεσα στο Μονομελές Εφετείο, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιολόγηση της αίτησης του κατηγορουμένου, οι τρεις δικαστές αναφέρουν ότι «εν προκειμένω δεν μπορεί να γίνει λόγος για βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση της παθούσας, καθόσον η σωματική βλάβη που προκλήθηκε σε αυτή δεν της προξένησε κίνδυνο ζωής, ούτε αναπηρία, ούτε μόνιμη παραμόρφωση, ούτε βαριά και μακροχρόνια αρρώστια, ούτε σοβαρό ακρωτηριασμό, ούτε όμως την εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα της, δεδομένου μάλιστα ότι η παθούσα δε νοσηλεύθηκε ούτε μία μέρα, πράγμα που θα ήταν αναγκαίο αν η κατάστασή της ήταν κρίσιμη».
Κάνοντας δεκτό το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας από βαριά σκοπούμενη σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, αναφέρουν ότι «τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται (ήτοι ότι η παθούσα δεν υπέστη βαριά σωματική βλάβη) και από το γεγονός ότι αυτή, λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν, έδωσε κατάθεση ενώπιον των αστυνομικών οργάνων του Α.Τ. Ομόνοιας, ένω την ίδια μέρα έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ανακρίτριας, η οποία μετέβη στην οικία της, προκειμένου η παθούσα να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το εν λόγω επεισόδιο».
«Εξάλλου, η ίδια ήταν σε θέση να δώσει κατάθεση (ενώπιον των αστυνομικών οργάνων και της Ανακρίτριας), να σταθμίσει τη στάση της, να περιγράψει – χωρίς κενά μνήμης ή διαταραχές συγκέντρωσης – ενώπιον της Ανακρίτριας (την ίδια ημέρα) τι πραγματικά είχε συμβεί και για ποιο λόγο δεν κατέθεσε ενώπιον των αστυνομικών οργάνων την αληθή εκδοχή των γεγονότων» προσθέτουν οι δικαστές.
Στο δικαστικό βούλευμα, γίνεται κατά τις ίδιες πηγές ιδιαίτερη αναφορά στα ιατροδικαστικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία, τα τραύματα της Σοφίας Πολυζωγοπούλου δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποιο σοβαρότερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό των τριών δικαστών αναφέρεται ότι «δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε άμεσο δόλο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος της παθούσας, ήτοι ότι επιδίωξε να της προκαλέσει βαριά και μακροχρόνια αρρώστια, ακρωτηριασμό, μόνιμη παραμόρφωση, αναπηρία, μακροχρόνιο αποκλεισμό της χρήσης του σώματος ή της διάνοιάς της και γενικά να θέσει σε αμφιβολία την ίδια της την επιβίωση, καθ’ όσον θα μπορούσε, αν ήθελε, να συνεχίσει να της καταφέρει χτυπήματα και μάλιστα καίρια, δεδομένου ότι η παθούσα δεν μπορούσε να αντισταθεί, πλην όμως αυτός ουδεμία έμπρακτη διάθεση επιτεύξεως περαιτέρω βαρύτερου αποτελέσματος επέδειξε».
«Από τις περιστάσεις δεν καταδεικνύεται ότι επιδίωκε την πρόκληση του βαρύτερου αποτελέσματος της βαριάς σωματικής βλάβης, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αιτιολογείται πλήρως η ύπαρξη του απαιτούμενου άμεσου δόλου» αναφέρεται σε άλλο σημείο της δικαστικού βουλέυματος, κατά τις ίδιες πηγές.