Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό σήμερα το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.
Ωστόσο οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του νυν προέδρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Ο τελών χρέη πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του Γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της αριστεράς.
🔴🔥 Victoire !
La commission des lois débattra de #MacronDestitution !
Déjà + de 300 000 signatures populaires de la pétition : https://t.co/7zbcMfDWVx
Rendez-vous dans la rue le 21 septembre ! On lâche rien. pic.twitter.com/bb83bIb5S8
— La France Insoumise #NFP à l'Assemblée (@FiAssemblee) September 17, 2024
Η διαδικασία
Η διαδικασία για την καθαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μακρά, δύσκολο να ολοκληρωθεί και θα απαιτούσε τελικά την έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών.
Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί ωστόσο σήμερα στην αρμόδια επιτροπή στην οποία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει την πλειοψηφία με 12 από τις 22 έδρες, αλλά δεν είναι σίγουρο αν όλοι οι εταίροι της Ανυπότακτης Γαλλίας, θα συμφωνήσουν.
Πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτή τη διαδικασία αποπομπής του Μακρόν
Σε περίπτωση που η αρμόδια επιτροπή δώσει σήμερα το «πράσινο φως», το αίτημα θα διαβιβαστεί στη Νομική Επιτροπή, όπου η Αριστερά δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να οργανωθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.