Με σκληρή γλώσσα και αιχμές σε όλα τα μέτωπα τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και στους υποστηρικτές τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
του Μίλτου Σακελλάρη
Από το μεταναστευτικό και την οικονομία, μέχρι τις πολιτικές συγκρούσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να περάσει στην αντεπίθεση, μιλώντας με σκληρή γλώσσα κατά των πολιτικών αντιπάλων του παρόντος, του… παρελθόντος και πιθανότατα του μέλλοντος.
Σε μια εκρηκτική παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει μηνύματα σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, οικονομία και πολιτική αντιπαράθεση. Και το έκανε χωρίς περιστροφές.
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αλλάζει ταχύτητα και αφήνει πίσω της οποιαδήποτε εσωστρέφεια. Με μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να στείλει διπλό μήνυμα: πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για διακινητές και πως το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να στηρίζεται σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν με αποτυχία.
«Η δίοδος κλείνει» – Νέο δόγμα στο μεταναστευτικό
Ξεκινώντας με το “φλέγον” ζήτημα των μεταναστευτικών ροών από τη βόρεια Αφρική και την Λιβυή, η οποία έχει σκληρύνει την στάση της, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο άμεσων και αυστηρών μέτρων:
- Αναστέλλεται για τρεις μήνες η εξέταση αιτήσεων ασύλου όσων φτάνουν διά θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική.
- Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται σε νέες κλειστές δομές στην Κρήτη.
- Οι 400 διασωθέντες της προηγούμενης ημέρας δεν θα παραμείνουν στην Κρήτη, αλλά θα μεταφερθούν στο Λαύριο.
- Το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό τίθενται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, εδράζεται στη νομική επιχειρηματολογία που είχε εφαρμοστεί επιτυχώς στον Έβρο το 2020. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο: «Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Όποιος πληρώνει διακινητές, πετάει τα λεφτά του.»
Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη: «Rebranding δεν σημαίνει αμνησία»
Το πολιτικό σκέλος της παρέμβασης του Πρωθυπουργού ήταν ίσως και το πιο οξυμένο. Αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «απεγνωσμένη απόπειρα ξεπλύματος», μίλησε για «κέντρα και ΜΜΕ» που επιδιώκουν να επαναφέρουν στην πολιτική σκηνή «μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας».
«Όσα λογότυπα κι αν αλλάξουν, όσες ετικέτες κι αν βάλουν, ο απολογισμός του κυρίου Τσίπρα δεν αλλάζει: πήγε τη χώρα πίσω – και οι πολίτες τον έχουν καταδικάσει πέντε φορές», σημείωσε με νόημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χαρίστηκε ούτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε για «πολιτική θρασύτητα» και «κατήφορο» όταν επέλεξε να αποκαλέσει τη ΝΔ «γαλάζια συμμορία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σκληρή αναφορά στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για δεκαετίες πελατειακών σχέσεων στην Κρήτη, «που ακόμη πληρώνουμε».
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προανήγγειλε πλήρη αποδόμηση της θέσης του κόμματος όταν έρθει η ώρα: «Θα τα πούμε όλα, με ονόματα και στοιχεία», ενώ απάντησε και στα περί γαλάζιας συμμορίας που ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως: «Όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείται τον όρο γαλάζια συμμορία. Είναι προσβλητικός δεν τον αποδέχομαι. Από ένα κόμμα που έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική ζωή με τον τρόπο που τον έχει στιγματίσει το ΠΑΣΟΚ».
Οικονομία: «Επιστρέφουμε στην κοινωνία τη μεγέθυνση»
Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η δημοσιονομική σταθερότητα επιτρέπει πλέον κοινωνικές παρεμβάσεις με συνέχεια και συνέπεια. Μεταξύ αυτών:
- Ετήσιο επίδομα έως 800 ευρώ για φοιτητές και ενοικιαστές κύριας κατοικίας.
- Καθιερωμένο επίδομα 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.
- Ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030.
- Δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Παροχών για διαφάνεια και καλύτερη πρόσβαση στα επιδόματα.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη «θλιβερή» επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ.