Την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου Κηφισού θέτει ως νέο μεγάλο στοίχημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, επιχειρώντας μια σειρά τεχνικών και στρατηγικών παρεμβάσεων που αναμένεται να αλλάξουν το κυκλοφοριακό τοπίο της πρωτεύουσας.
Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, να δηλώνει στη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο ότι εξετάζονται βελτιωτικές προτάσεις για την κυκλοφορία.
«Διεθνώς, η αύξηση της κυκλοφορίας συνδέεται με την πορεία του ΑΕΠ. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε ως παραχωρησιούχοι είναι βελτιώσεις εντός της ζώνης κατάληψης της Αττικής Οδού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νέα έξοδος στη Μεταμόρφωση
Η πλέον ώριμη πρόταση αφορά τη δημιουργία νέας εξόδου στον κόμβο Μεταμόρφωσης, ειδικά για την κατεύθυνση προς Πειραιά, ώστε να διαχωρίζεται η ροή των οχημάτων από εκείνη που κατευθύνεται προς Λαμία. Σήμερα, οι δύο κατευθύνσεις εξυπηρετούνται από κοινή έξοδο, προκαλώντας συμφόρηση, κυρίως στις ώρες αιχμής.
Στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει μερική αποσυμπίεση της κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο κόμβο. Όπως ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, αρμόδιες πηγές, η πρόταση δεν συνιστά δομική λύση, αλλά προσωρινή ανακούφιση, μέχρι να υλοποιηθούν πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Στο «ψυγείο» η επέκταση της Λ. Κύμης
Κομβικής σημασίας θεωρείται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, με τη δημιουργία υπόγειου αυτοκινητοδρόμου μήκους 3,8 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Λεωφ. Κύμης με τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη. Το έργο έχει προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ–Άκτωρ, ωστόσο παραμένει παγωμένο, λόγω της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Ηρακλείου.
Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το έργο του τριπλού κόμβου στον Σκαραμαγκά, για το οποίο το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Το έργο αναμένεται να ανακουφίσει τη Δυτική Αττική και ειδικά τον κόμβο της Λεωφόρου Αθηνών με τη Σχιστού, έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 36 μηνών.
Ενιαία διαχείριση κυκλοφορίας
Στο μέτωπο της διαχείρισης της κυκλοφορίας, το πρόβλημα παραμένει δομικό. Ο Βασίλης Χαλκιάς, διευθύνων σύμβουλος της Νέας Αττικής Οδού, επισήμανε σε πρόσφατο συνέδριο ότι απαιτείται ενιαίο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως τηλεματική και έξυπνους αισθητήρες. Όπως υπενθύμισε, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε τεθεί σε λειτουργία σύστημα real-time παρακολούθησης της κυκλοφορίας, το οποίο παραμένει σήμερα ανενεργό.