Από τον Μάρτιο του 2022 είχε ξεκινήσει η έρευνα της ΑΑΔΕ αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής για Ξέπλυμα χρήματος και άλλες φορολογικές και οικονομικές άπατες που αφορούσαν ύποπτα εμβάσματα σε συνεταιριστική τράπεζα της Βορείου Ελλάδος.
του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη
Οι έρευνες
Εμπλεκόμενοι και ελεγχόμενοι εκείνη τη περίοδο φέρονταν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του nonpaper, τα πρώτα στοιχεία για ύποπτες κινήσεις, τις είχε εντοπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και έδωσε τα πρώτα και απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες από τις Αρχές. Μάλιστα, εκείνη τη περίοδο παρενέβη ο ελεγκτικός μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος με σημαντικά στοιχεία και είχε διαταχθεί έρευνα για πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δια μέσω συγκεκριμένων εμβασμάτων από επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος.
Οι έρευνες ξεκίνησαν με «στόχους» συγκεκριμένους επιχειρηματίες για πιθανή νομιμοποίηση χρήματος που σύμφωνα με τις αρχές , προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω Βαλκανίων και ειδικότερα διά μέσω της δραστηριοποίησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία . Οι γνωστοί επιχειρηματίες, δεν έφυγαν ποτέ από το κάδρο των ερευνών και είναι «παλιοί γνωστοί» στις αρχές και εμπλέκονται σε ασαφείς business στις εν λόγω χώρες των Βαλκανίων εδώ και χρόνια.
Πολιτικός και επιχειρηματίας στο επίκεντρο των ερευνών
Η βόμβα που εξαπέλυσε η ΑΑΔΕ δεν ήταν «τζούφια», καθώς είναι αποτέλεσμα των ερευνών και των αδιάκοπων ελέγχων.
Ο επιχειρηματίας όπως λένε οι πληροφορίες είναι «νέος παίκτης» στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Η εμπλοκή του σε πολύκροτη υπόθεση τον έφερε πιο κοντά στις αστυνομικές αρχές αλλά και σε νέες έρευνες.
Κολλητός του φίλος φέρεται να είναι ένας μεγάλος και παλιός παίκτης με χρηματιστηριακές γνώσεις και πολλές άκρες σε πολιτικό επίπεδο, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν. Πρόκειται για πρώην υποψήφιο βουλευτή που ελέγχεται και για άλλα αδικήματα και παλαιότερες «αμαρτίες».
Όπως φαίνεται όμως από τις έρευνες της Αρχής Ξεπλύματος ο επιχειρηματίας έχει τυλιχτεί στο 350 σελίδων πόρισμα και παραδόθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Με εικονικές συναλλαγές απέφευγαν την καταβολή φόρου
Η υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» έσκασε σαν βόμβα αλλά δουλευόταν καιρό. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερεύνησε για αρκετό καιρό την υπόθεση και στο πόρισμα που έχει στα χέρια του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατέληξε πως οι εμπλεκόμενοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 35 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ένα πολυδαίδαλο σύστημα εικονικών συναλλαγών.
Η απάτη «καρουζέλ»
Ο επιχειρηματίας και… γόης -όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι στη Θεσσαλονίκη– σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειριζόταν ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Μέσω αυτών των εταιρειών πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο και έτσι κατάφερνε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου.
Αυτό το «είδος» απάτης τύπου «καρουζέλ», λειτουργεί με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στα ευρωπαϊκά ταμεία. Το συνολικό ύψος της ζημιάς εκτιμάται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, έχουν ήδη ενημερωθεί για την υπόθεση.
Ο «πολιτικός» έχει διατελέσει μέλος Διοίκησης συνεταιριστικής τράπεζας και για αρκετό καιρό απασχόλησε την κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν τους εμπλεκόμενους, δεν έχει οδηγήσει την Αρχή για το Ξέπλυμα να προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιών τους. Για τον επιχειρηματία ειδικά, εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες εις βάρος του.
Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει πολύ σύντομα από ότι φαίνεται ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε πάρει αρκετά δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε ο πρώην πολιτικός που ήταν στέλεχος στην τράπεζα. Λάμβανε με ιδιαίτερη άνεση τα δάνεια χωρίς μάλιστα να πληρούνται οι απαιτούμενες και αυστηρές προϋποθέσεις. Ο επιχειρηματίας, για αυτές τις εξυπηρετήσεις φέρεται να βοήθησε το στέλεχος της τράπεζας να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.
Σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει και η εμπλοκή ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αξιωματικός φέρεται να βοηθούσε τον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας με αυτό το τρόπο συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα για τον αξιωματικό έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.